Kjuza aparat uskoro za nišku Neurohirugiju

Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra u Nišu dobiće narednih dana dugo očekivani Kjuza aparat neophodan za izvodjenje komplikovanih neurohiruških zahvata, najavila je u Nišu predsednica Komisije za uvodjenje novih zdravstvenih tehnologija pri Ministarstvu zdravlja Danica Grujičić.


Grujićić, koja je jedan od najboljih neurohirurga u zemlji i regionu i načelnica Odeljenja za neuro-onkologiju Kliničkog centra Srbije, obišla je novi Klinički centar u Nišu i ocenila da su uslovi za rad i lečenje pacijenata u toj ustanovi „vrhunski i svetski“.

Ona je istakla da je pored već postojećih iskusnih lekara, u novom Kliničkom centru svakako potrebno uposliti mlade lekare i najavila da će takav predlog dati nadležnima u Ministarstvu zdravlja

Prema njenim rečima, lekari Kliničkog centar u Nišu su i do sada mogli da obabljaju komplikovane naurohiruške zahvate, ali nadalje će moći da obavljaju skoro sve operacije.

Naravno, postoji uvek onaj mali postotak u koji spadaju najkomplikovanije procedure posebno kada su deca u pitanju, koje moraju da budu obavljane u Beogradu„, izjavila je Grujićić.

Direktorka Klinike za neurohirugiju KC Niš Vesna Nikolov izjavila je da su se preseljenjem te klinike u objekat novog Kliničkog centra stvorili uslovi za veći broj operacija i izvodjenjenje najkomplikovanijih operativnih zahvata.

Kjuza aparat, čija je nabavka najavljena, omogućiće uspešnije obavljanje operacije tumora na mozgu, pošto odstranjuje tumorske ćelije bez oštećenja okolnog tkiva.