Književnik Vladimir Pištalo otvorio 19. Salon knjige i grafike u Pirotu

Poznati književnik Vladimir Pištalo je večeras, otvarajući 19. Salon knjige i grafike u hali Kej u Pirotu, rekao da mu je drago što je u Pirotu koji,kako kaže, smatra “gastronomskom prestonicom Srbije”.

Srpski prosvetitelj Dositej Obradović je rekao da je on primetio da oni koji mnogo čitaju malo poste. Očigledno je da postoji neka veza izmedju hrane i knjiga” rekao je, pored ostalog, obraćajući se Piroćancima Pištalo, dodajući da sa knjigom “ima veliku povezanost  jer su mu otac i majka bili bibliotekari”.

Pištalo je podsetio na reči Borhesa koji je govorio da ‘’ne može da spava u sobi u kojoj nema knjiga”.

Nikada mi nije padalo na pamet da ću morati ljude da podstičem na čitanje, jer se to nekako podrazumeva, ali izgleda pošto se malo čita, da posao svakoga od nas, da uslovno rečeno, reklamiramo kjigu i da nagovaramo ljude da čitaju

Pištalo je rekao da je Andrić  ceo svoj život posvetio knjigama.

Celu svoju Nobelovu nagradu je dao bibliotekama jer nije hteo da mladim ljudima bude uskraćeno ono što je njemu toliko bilo važno a čega nije imao”, rekao je Pištalo, dodavši “da iz knjiga dolaze promene”.

Mladi često osećaju da žive život koji im se baš ne dopada, oni bi radije da ga promenne i da dobiju neke ideje i savet. Verujte da ga neće dobiti iz video igara, već iz knjiga koje nas vode putem promena”, naglasio je. Pištalo.

Posle otvaranja Salona promovisan je njegov roman ‘’Sunce ovog dana, Pismo Andriću”, koja je bila  u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Direktor Doma kulture Miško Ćirić je rekao  da će posetici Salona do 19. februara imati šta da vide.

Biće  brojne promocije knjiga, susret sa piscima i susret dece sa dečjim piscima i tribina ‘Senke nad Balkanom- istorija i fikcija”, rekao je Ćirić.

Na Salonu učestvuju 25 izlagača

On je dodao da će u subotu, 17. februara biti dodela tradicionalnih sajamskih priznanja i nagrada za kratku priču  za konkursa Doma culture.

Na ovaj naš konkurs je stiglo 250 priča a književnici Goran Gocić i Dejan Stoiljkovičć su zaista imali težak uadatak da sve to pročitaju I izaberu najbolje kratke priče”, rekao je Ćirić

Gradonačelnik Pirot Vladan Vasić je rekao dam u je drago što ova manifestacija traje već 19 godina i pozvao sve Piroćance da posete Salon.

Ovaj Salon je postao tradicionalan i ne verujem da su organizatori 2000.godine mislili da će se ovaj pelcer knjige tako lako primiti i Salon trajati svih ovih godina”, rekao je Vasić, izrazivši nadu da će naredni Salon biti još bolje a sve u slavu knjige.

Cena ulaznice za decu je 30 a za odrasle 50 dinara. Cena porodične ulaznice je 100dinara.

Salon knjige i grafike koji traje do 19. februara organizuje Dom kulture uz pomoć Narodne biblioteke a pod pokroviteljstvom grada Pirota.

Z,Panić