Krivične prijave za “Tuš” i trošenje budžetskog novca

VRANJE- Grad Vranje podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatih izvršilaca u Gradskoj upravi zbog nevršenja službene dužnosti kao i nenamenskog trošenja novčanih sredstava.

Krivična prijava podneta je i za nenamensko trošenje budžetskih sredstava i nepridržavanja odredbi Zakona o javnim nabavkama, potvrdila je portparolka  Gradskog veća Zorica Jović.

Gradsko veće donelo je jednoglasnu odluku da se podnese krivična prijava protiv N.N. lica-zaposlenih lica u Gradskoj upravi zbog postojanja osnovane sumnje da su nevršenjem službene dužnosti odnosno nesavesnim radom u službi, kao i nenamenskim trošenjem budžetskih sredstava izvršili krivično delo protiv službene dužnosti“, rekla je Jović nakon 18. Sednice Gradskog veća.

Krivična prijava podnešena je zbog spora koji lokalna samouprava vodi sa slovenačkom firmom „TUŠ“, a po kome je  presudom prvostepenog suda grad dužan oko 130 miliona dinara.

unnamed

Ugovor sa firmom „Tuš“ o korišćenju građevinskog zemljišta u bloku 26,  između „Koštane i „OMV“ benzinske pumpe trebao je da bude realizovan nakon donošenja rešenja Skupštine opštine Vranje iz septembra 2007. godine u roku od 30 dana, sa naznakom da će Rešenje biti poništeno u slučaju prekoračenja roka.

Istovremeno „Tuš“ sklapa ugovor sa opštinom Vranje o uređenju građevinskog zemljišta na osnovu koga su slovenci uplatili oko 88 miliona dinara uz depozit za učešće u javnom oglasu od oko 35 miliona dinara.

Službena lica, iako svesna da lokalnoj samoupravi može biti naneta imovinska šteta ili stvorena obaveza na teret budžeta grada, nisu po isteku roka od 30 dana pokrenula postupak i poništila Rešenje o davanju u zakup zemljišta. Da je to urađeno grad bi izvršio povraćaj sredstava koje je „Tuš“ uplatio za uređenje zemljišta, dok bi se iznos depozita zadržao u korist grada.

Time bi grad bio na dobiti, da iskoristi novac i da građevinsko zemljište ponudi nekom drugom. Grad to nije uradio i sada smo u situaciji da sa kamatom vratimo oko 130 miliona dinara ili 1,5 miliona evra i to je čist gubitak za grad. Drugi gubici za grad je propuštena šansa da se objekat izda nekom drugom, da je imalo istu namenu tu bi radilo oko 100 Vranjanaca pa bi samim tim grad ubirao transfere od poreza na zarade, imovinu i komunalne takse“, navodi Ivan Stanković, gradski većnik za finasije.

On osnovu odluke Gradskog veća i zaključka sa Skupštine krivične prijave podnešene su i protiv N.N. izvršioca zbog nenamenskog trošenja budžeta u delu mesnih zajednica, sporta i socijalnih davanja.

Ono što smo zatekli je da su određene pozicije u budžetu prekoračene, konkretno u delu sporta od oko 14 miliona dinara, mesnih zajednica oko 18 miliona dinara. Drugi segment je preuzimanje obaveza iznad propisanog limita u budžetu , a takvih je u delu mesnih zajednica, socijalnih davanja i oblasti kulture“, kaže Stanković.

Milan Zdravković

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar