LAF traži razrešenje direktorke Narodne biblioteke

Činjenica da je neko kandidat određene političke stranke ne sme biti važnija od zakona, a stranački koalicioni sporazumi o podeli vlasti ne smeju biti iznad pravne države, ističu u LAF-u

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) zatražio je od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da razreši direktorku Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu Sonju Šuković jer, kako se tvrdi, obavlja dužnost suprotno odredbama Zakona o kulturi.

Prema dostupnim podacima, direktorka Šuković ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije koji su predviđeni Zakonom o kulturi, Statutom Narodne biblioteke “Stevan Sremac“ i javnim konkursom za izbor direktora te ustanove

LAF je, takođe, uputio dopise inspekciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i skupštinskoj Komisiji za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, da u okviru svojih nadležnosti razmotre slučaj izbora Šuković na funkciju direktorke, te predizmu odgovarajuće mere.

Ona je imenovana na funkciju direktorke Biblioteke od strane ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca 20. aprila 2015. godine, a diplomirala 13. septembra 2013. godine, što znači da je u trenutku imenovanja na funkciju imala godinu i po dana radnog iskustva sa visokim obrazovanjem. Zakon o kulturi i Statut Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, međutim, predviđaju da direktor može biti kandat koji „ima visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci“, što je uslov koji Šuković nije ispunjavala u trenutku imenovanja, a ne ispunjava ni danas“, navodi se u saopštenju LAF-a.

Lokalni antikorupcijski forum iz Niša podsećamo i da je Vrhovni kasacioni sud  poništio presudu Apelacionog suda i u obrazloženju naveo da se pod „radnim iskustvom“ podrazumeva samo iskustvo sa stepenom obrayovanja koji propisuju zakon, statut ustanove i javni konkurs.

Ovaj sud je tada poništio odluku Skupštine grada Niša o imenovanju direktora Narodnog pozorišta jer u trenutku imenovanja nije imao visoko obrazovanje i radno iskustvo od pet godina, koje nalaže Zakon o kulturi i Statut Pozorišta. Uvereni smo da se imenovanjem kandidata koji ne ispunjavaju elementarne propisane uslove na direktorske funkcije u javnim preduzećima i ustanovama, što se u poslednjih nekoliko meseci više puta dogodilo, javnosti šalje ružna poruka o stanju u državi i društvu“, ističu.

LAF je krajem februara dostavio nadležnim gradskim institucijama, kao i javnim preduzećima i ustanovama, set preporuka koje bi trebalo da doprinesu da izbor direktora takvih preduzeća i ustanova bude u što većoj meri zakonit i pravičan, a direktori birani po stručnosti i integritetu, umesto po partijskim „kriterijumima“.

Građanski posmatrač je mera u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije grada Niša

U preporukama je kao jedna od novina predviđeno prisustvo građanskog posmatrača u komisijama i UO koje sprovode konkurs, a koji bi imao pravo diskusije i uvida u dokumentaciju, bez prava glasa u odlučivanju, kao i obavezu da o zloupotrebama obavesti nadležne organe i javnost.

Među preporukama je i antikorupcijski upitnik koji bi kandidat za direktora morao da popuni pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, a kojim se „meri“ njegov koruptivni rizik, odnosno lični i profesionalni integritet“, podsećaju.

Preporuke LAF-a predviđaju i isključivanje „podele nadležnosti“ vladajućih stranaka nad  javnim preduzećima i ustanovama iz sadržaja koalicionih sporazuma o podeli vlasti. Takvi sporazumi služe kao osnov za partijska imenovanja direktora tih preduzeća i ustanova, čime se obesmišljava institut javnog konkursa.

LAF će uskoro, nakon što su se institucije i funkcioneri upoznali sa preporukama, uputiti poziv da ih usvoje i u skladu sa njima izmene svoja interna akta. O spremnosti ili odbijanju institucija i funkcionera da to učine obavestićemo javnost“, zaključuje se u saopštenju.

Dragan Marinković / FOTO: Ilustracija iz arhive Jugmedie

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare