Leskovac od jeseni počinje sa merenjem PM-10 čestica u vazduhu

U Srbiji godišnje umre, prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, 6.000 ljudi od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, a kao glavni krivac označane su PM-10 čestice, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić potpisali su Ugovor o stručnoj saradnji i ustupanju sekvencijalnog uzorkivača za merenje suspendovanih čestica iz ambijentalnog vazduha PM-10 Zavodu za javno zdravlje Leskovac.

Na ovaj način Agencija za zaštitu životne sredine nastavlja da podiže kapacitet monitoringa kvaliteta vazduha na lokalnom nivou.
Obuka stručnog kadra Zavoda za javno zdravlje Leskovac na uzorkivaču je završena u Agenciji za zaštitu životne sredine.

PM-10 jeste prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije

ZZJZ Leskovac će merenja suspendovanih čestica PM10 početi od jeseni, u saradnji sa Odeljenjem za zaštitu životne sredine Grada Leskovca.

„Aparat će biti u funkciji akreditacije metoda uzorkovanja i merenja koncentracije suspendovanih čestica koje vode poreklo iz dizel motora, pepela i mineralnih prašina“, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Rezultati merenja koji će se koristiti za akreditaciju nove metode biće dostupni stanovništvu na sajtu ZZJZ Leskovac. Ovim će se dobiti detaljniji prikaz kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Leskovca.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 komentara

  • Još jedan u nizu primera da je Zavod za javno zdravlje Leskovac postao lider u zaštiti javnog zdravlja.

  • Pozdravljam inicijativu Zavoda za javno zdravlje Leskovac koja će mnogo značiti za sve stanovnike grada Leskovca.

    • Mozes ti da ih podrzis ali kakve fajde od tog merenja kad u Dubocici svako drugo dete ili odrastao ima bronhitis i to najvise kad se ukljuci toplana.

    • Pa upravo zbog toga se i uvode ova merenja da bi se imala neka predstava o kvalitetu i stepenu zagadjenja vazduha, kako bi se kasnije mogla pratiti situacija i smanjivati stepen zagadjenosti.

  • Ne treba nam aparat, kad i onako znamo da nam je vazduh previše zagađen. Od oktobra do marta vazduh uveče se oseća kao da imamo barutanu u centru.

vaš komentar