Leskovčanin radio na američkoj rock operi o janjičarima

Američki kompozitor Pol Šapira koji već deset godina živi u Vrmdži kraj Sokobanje završio je nedavno komponovanje rok opere „Janjičari“, koja je posvećena Balkanu u vreme turske okupacije, a na njoj je radio sa mladim ljudima iz Srbije među kojima je i Leskovčanin Ivan Vukadinović koga se sigurnoi sećate kao gitariste koji svira na ulicama svog rodnog grada, Niša, Vranja, Pirota…

Mesto dešavanja opere je na Balkanu u vreme turske okupacije. Posvećena je danku u krvi, kada su Turci uzimali decu iz sela, odvodili ih i pretvarali u janjičare.

Definitivno je to najveći projekat na kome sam ikada radio. Rok opera “JANISSARY”, radjena je u saradnji sa ljudima širom sveta. Sjajni kompozitor Paul Shapera, vokali Lauren Osborn, Liel Bar Z, Tomislav M. Čeleketić, P.H. Michael, David Adams i moja malenkost na gitari”, ističe Vukadinović.

Prema njegovim rečima, “Janjičari” mogu da se čuju putem interneta, ukucavanjem punog naziva opere “Janissaries rock opera”.

Sam autor tvrdi da je opera dobila odlične kritike i voleo ih da je publika čuje na koncertima u Srbiji i u nekim drugim mestima na Balkanu.

Operu bi izvodili neki sjajni pevači i bila bi to prilika da se i oni predstave publici u Srbiji. Videćemo da li ću uspeti u tome, jer je za tako nešto potrebno dosta para”, rekao je Šapira.

A da li vas ova opera zaista podseća na krvavi kuluk, procenite sami preslušavajući je ovde: