Meso i prerađevine od mesa kupovati samo u proverenim objektima

Leto zbog visokih temperatura povlači za sobom  rizik za bezbednost hrane životinjskog porekla, tako da je veterinarska inspekcija na celoj teritoriji Republike Srbije, pojačala nadzor i kontrolu, navodi se na sajtu Ministartva poljoprivrede.

Kontrolišu se objekati koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, a naročita pažnja se usmerava na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance  i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

Iz Republičke veterinarske inspekcije dali su i preporuku potrošačima da lako kvarljive proizvode životinjskog porekla treba kupovati samo u objektima i prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. Sumnju u ispravnost hrane životinjskog porekla svaki građanin može postaviti već na osnovu promene boje, mirisa i gde je moguće ukusa.

U kućnim uslovima treba odvajati sirove namirnice od kuvane hrane jer se mikroorganizmi lako prenose. Hranu bi trebalo čuvati u rashladnim uređajima, obavezno dobro termički obraditi pre konzumacije, a u letnjem periodu ne preporučuje se držanje kuvane hrane duže od pet dana u frižideru.

Svega nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona. U veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majoneza i mlečni proizvodi, upozoravaju na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Dešava se da inspektori zateknu u prometu hranu koja se ne čuva u adekvatnim uslovima već je izložena dejstvu povišenih temperatura i atmosferskim uticajima. U periodu sa visokim temperaturama hrana se mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom hladnom lancu.

Inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se uoče nepravilnosti u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju.

Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i  stavljanje u promet neispravne hrane, povlačenje i uništavanje na licu mesta zatečene neispravne hrane,dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje.

Najveća odstupanja i nepravilnosti uoče se u postupcima sa hranom u objektima namenjenim za skladištenje hrane životinjskog porekla i na tržnicama velikih gradova.

Foto: Pixabay

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 komentara

  • U Amanu jaja se ubudjala

  • U spin se proizvodi od mesa čuvaju na neodgovarajućim temperaturama kao i sladoledi, katastrofa.Ono što su počeli da rade u spin nema nigde, struganje ono belo što se vata na meso može da se vidi svakog jutra kad se otvori spin market na Nisku ulicu.Kad kupiš sladoled on je otopljen, jogurti kiseli a rezani hleba ubuđan.Razlika u cenama na policima i kasi je svakodnevnica.Navukli su ljude preko kartica a većina roba je pred istekom roka.
    Slično je i u drugim marketima ali tamo su frižderi hladni i roba se čuva pod boljim uslovima.Ko zna kako se roba čuva u magacinima spina.Da li treba da nas otruju da inspekcija izađe na teren i proveri kako se čuvaju mesne i mlećne i prerađevine?Da li postoji pošten inspektor koji će stalnim kaznama naterati ove bahate ,, preduzetnike,, da čuvaju robu po propisima?Ovo sa suhomesnatim i mlečnim proizvodima zadnje par godine je nepodnošljivo, ne smeš kupiti više od 200g šunke jer se kvari za 2h u frizderu a papir je prepun vode i tako nam prodaju 30% vode.Isto je i sa ribom, gde nam prodaju led.A inspektori ćute jer su ptoplaćeni za sitan novac.Slika i prilika naprednog režima

vaš komentar