NEMA ZIME za one koji su ogrevno drvo nabavili na vreme

LESKOVAC – Za one  koji ogrevno drvo nabavljaju u aprilu ili maju, ni jedne, pa ni ove zime – nema zime. Ukoliko su ga nakon nabavke još i dobro prosušili i skladištili, sada se sigurno dobro greju. Pored toga, ne zagađuju okruženje.

-Sagorevanjem suvog drveta emituje se skoro 10 puta manje zagađujućih materija u odnosu na one koje se oslobađaju sagorevanjem sirovog drveta. A kada poredimo štetne materije koje se oslobađaju sagorevanjem fosilnih goriva, one su 15 do 17 puta veće u odnosu one koje se oslobađaju sagorevanjem drveta, posebno dobro prosušenog- kaže nacionalni ekspert za biomasu prof.dr Branko Glavonjić.

Ove podatke, članovi tima koji radi u okviru projekta Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji, dobili su  vršeći merenja na terenu, u realnim uslovima. Oni su pratili šta se dešava prilikom sagorevanja  sirovog i prosušenog drveta u uređajima koji su novi, relativno novi i veoma stari.

-Starost uređaja jeste i posledica ekonomskih prilika u zemlji, ali i novi uređaji će stradati brže nego inače, ukoliko se koristi sirovo drvo. Takođe, kad izaberete način kako ćete se grejati nije lako zameniti sistem. Stiče se utisak da ljudi lakše prodaju stan nego što zamene sistem za grejanje. Ipak, drvo je bilo i ostalo najzdraviji i najjeftiniji energent, naravno, ukoliko racionalno njime raspolažemo – objašnjava rukovodilac projekta, mr Milica Vukadinović.

Zagađen vazduh negativno utiče na zdravlje, zato je važno da znamo da kao pojedinci možemo da utičemo na smanjenje tog zagađenja time što ćemo efikasno koristiti ogrevno drvo – nabaviti ga bar šest meseci pre početka grejne sezone, pravilno skladištiti i dobro prosušiti.

-Posledica aerozagađenja nisu samo respiratorne infekcije već i kadriovaskularna i cerebrovaskularna oboljenja. Da ne govorimo o tome da je broj obolelih od kancera pluća u stalnom porastu. Deo našeg mentaliteta je da se bojimo promaje, a time i provetravanja. I onda smo stalno u zagađenom prostoru. Moja preporuka je da vodimo računa o tome da nam vazduh u kući nije zagađen – dodaje dr Branislava Matić, sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Projekat „Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji“ deo je GIZ DKTI programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji i sprovodi se u okviru bilateralne saradnje Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke. Glavni politički partner je Ministarstvo za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Srbija se, inače, obavezala da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije sa sadašnjih 21% na 27%. U tim obnovljivim izvorima energije drvna biomasa treba da bude dominantan izvor, a ona sada učestvuje sa 13,6%.

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar