Nove mere štednje u Gradskoj upravi ugasile osveženja i pretplatu za mobilne

Dosadšnji računi za fiksne i mobilne telefone mesečno opterećivale vranjski budžet sa 700.000 dinara

VRANJE- U cilju ušteda budžetskih sredstava, zaposlenima u Gradskoj upravi u Vranju ukinute su povlastice i beneficije u vidu limita korišćenja bifea i mobilnih telefona, saopšteno je nakon 23. sednice Gradskog veća.

Većnici i pomoćnici gradonačelnika do nedavno su mogli da bez nadokande naručuju kafe i osveženja iz opštinskog bifea u visini od 2.000 dinara pojedinačno. Ova povlastica ukinuta je pre nekoliko nedelja, a zbog informacije koju je objavio jedan lokalni medij tokom vikenda nadležni su u javnost izašli sa demantima.

Pre objavljivanja te informacije mi smo te limite ukinuli svima. Svako plaća ono što naruči u bifeu, po ceni koja pokriva trošak grada. Što se tiče mobilnih telefona, iako smo dolaskom na vlast doneli Odluku o smanjenu limita za mobilne telefone, današnjom Odlukom on je ukinut za sve većnike i pomoćnike gradonačelnika“,  kazao je Ivan Stanković, gradski većnik za budžet i finansije.

Jedino pravo naručivanja iz bifea bez plaćanja zadržaće gradonačelnik ali sa smanjenim limitom, zbog potreba poslovnih sastanaka koji moraju biti unapred najavljeni i isplanirani, tvrde gradski rukovodioci.

Ovo jesu  možda mali iznosi i ne toliko značajni za budžet ali to govori mnogo više o nama i našim namerama. Cilj nam je da se kod zaposlenih razvije svest o štednji, a Gradska uprava mora prva da da primer“, pojašnjava Stanković.

Stanković dodaje da su dosadšnji računi za fiksne i mobilne telefone mesečno opterećivale budžet sa 700.000 dinara.

Većnici su na poslednjoj sednici doneli i odluku o ukidanju novčane nadoknade od 750 dinara za članove komisija i stalnih radnih tela Grada, sem u slučajevima gde je to zakonom drugačije precizirano.

Usvojen je i predlog izmene programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine u iznosu od 28 miliona i 500 hiljada dinara, od postojećih 40.000d dinara, što je u skladu sa Zakonom o budžetu.

Ne radi se o tome da će se ugroziti program za zaštitu životne sredine ali je rađeno u cilju ušteda”, kaže Zorica Jović, portparolka Gradskog veća.

Prema instrukcijama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Gradsko veće je donelo i odluku o smanjenju broja matičnih područja grada Vranja, kojom će od 1. januara naredne godine njihov broj biti sa 22 smanjen na 10. Usvojene su i izmene u sastavu Organizacionog odbora za obnovu zgrade Pozorišta „Bora Stanković“, kojima su se postojećem sastavu priključili i Dušica Petrović, gradski urbanista i Nataša Trajković iz Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

Milan Zdravković