ODBROJAVANJE do Međunarodnog festivala folklora u Nišu

Međunarodni studentski festival folklora, koji će se po jedanaesti put održati u Nišu od 16. do 20. jula, okupiće ove godine više od 500 učesnika iz osam zemalja, koji će kroz igru, muziku i pesmu, predstaviti duh i tradiciju svog naroda.

Folklorci iz Grčke, Gruzije, Bugarske, Bolivije, Kine, Kostarike i Meksika, kao i iz gradova u Srbiji, od ponedeljka do petka boraviće u Nišu, u organizaciji niškog SKC-a na festival koji s godinama raste i razvija se, te će tako osim u Nišu, koncerti biti održani i u opštinama Bela Palanka, Vladičin Han, Knjaževac, Ćuprija i Ražanj.

Želeli smo da i ove godine predstavimo srpski indetitet ansamblima iz inostranstva, ali da isto tako  Nišlijama i ljubiteljima folklora iz regiona predstavimo igre, običaje, tradicije i kulturu različitih zemalja. Trudimo se i da proširujemo saradnju sa ostalim gradovima i opštinama, kako bi što veći broj ljubitelja folklora uživao u veličanstvenim koncertima. Sigurni smo da će naš regionalni festival prevazići svoje okvire u narednim godinama“, navodi Dragana Petković, direktorka SKC Niš.

Po tradiciji, na dan početka festivala, Obrenovićevom ulicom prošetaće svi učesnici, a defile počinje u 18 sati.

Pozivamo sve Nišlije da zajedno prošetamo Obrenovićevom ulicom i pozdravimo sve učesnike, a da zatim i otvorimo festival na Letnjoj pozornici i da svi zaigramo sa našim gostima“, kaže direktorka Studentskog kulturnog centra Niš.

Inače, karte za otvaranje festivala mogu se nabaviti svakog dana u kafeu Letnja pozornica, po simboličnoj ceni od 200 dinara. Ukoliko u ponedeljak, 16. jula bude kiše, koncert će se odrćati u Domu vojske.