Opština Pantelej dobila na poklon vrednu etno zbirku

NIŠ/PANTELEJ – Gradska opština Pantelej postala je danas bogatija za izuzetno vrednu etno zbirku sa oko 500 predmeta.
Bogatu etno kolekciju opštini je poklonio višegodišnji kolekcionar Živorad Kostić, koji je čitav svoj radni vek proveo u osnovnoj školi „Stefan Nemanja“.

Ugovor o donaciji Kostić je potpisao sa predsednikom gradske opštine Pantelej Bratimirom Vasiljević.

Kostić je ovom prilikom istakao da u etno zbirci koju je poklonio opštini Pantelej ima predmeta koji datiraju još iz 17. i 18. veka.

U kolekciji se izmedju ostalog nalaze i zaprežna kola, saonice, ralo i originalni razboj za tkanje konoplje. Tu je i „košerka“ predmet od pruća koji se koristio za transport jedino u mestima u okolini Leskovca i Vranja“, istakao je Kostić.

Prema njegovim rečima u kolekciji se nalazi i „devojačka soba“ sa svim onim predmetima koje su nekade devojke tkale, šile i vezle.

Prikupljao sam ovu kolekciju od 1970. godine na području od Kumanova do Prokuplja i Pirota. Nekoliko puta bila je izložena u školi „Stefan Nemanja“, a moja želja je da bude stalno izložena kako bi se sa njom upoznale generacije koje dolaze“, istakao je Kostić.

Predsednik Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević istakao je da će za početak etno zbirka biti izložena u Domu starih zanata, ali da će opština rditi na tome da obezbediti prostor u kome će stalno biti izložena.

U planu je izgradnja spomen kuće na prostoru Čegra, ali moraćemo da razmotrimo i druge mogućnosti. Kolekcija je veoma vredna i značajno će unaprediti turističku ponudu opštine Pantelej“, istakao je Vasiljević.

On je rekao da  rukovodstvo opštine duguje veliku zahvalnost svom sugradjaninu na donaciji veoma vredne etno zbirke.
Biljana Ljubisavljević