Oštrija kontrola tokova novca koji grad daje sportskim klubovima

Većnici grada Vranja usvojili su danas pravilnik kojim se pooštrava kontrola nad novcem sportskih klubovi, dobijen putem programskog sufinansiranja iz gradske kase.

Usvojen je zapravo Pravilnik o postupku odobravanja programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta, koji precizira opravdane troškove sportskih organizacija i obavezuje klubove i organizacije da podnose finansijske izveštaje i to najmanje jednom godišnje.

Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o pokretanju postupka za davanje u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini prikupljanjem pisanih ponuda, a odnosi se na prostor u Domu kulture, površine 100m2

Portparol Gradskog veća Zorica Jovića, objašnjava da su izmenama jasno precizirani opravdani troškovi, odnosno šta se podrazumeva pod opravdanim troškovima, a šta pod neopravdanim, kao na primer alkoholna, bezalkoholna pića, brza hrana i slično.

Definisano je da za sve ono što nije precizirano našim pravilnikom koji je donet, primenjivaće se Zakon o sportu i važeći akti sa republičkog nivoa. Ključna stvar je da je precizirano da je svaka sportska organizacija kojoj se odobre sredstva iz budžeta grada Vranja u obavezi da najmanje jednom godišnje podnese izveštaj Odeljenju za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu, a možda i češće po zahtevu neke revizorske institucije“, ističe Jovićeva.

Na 133. sednici Gradskog veća usvojen je Nacrt Odluke o pristupanju izradi Nacrta Statuta Grada Vranja i imenovana Komisija za njegovu izradu koji će biti usklađen sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.