Pacijent ležao na podu, oglasila se i uprava Kliničkog centra

Nakon što su na društvenim mrežama osvanule uznemirijuće fotografije pacijenta koji leži na podu poluntenzivne nege novog niškog Kliničkog centra, saopštenjem za javnost oglasila se i uprava Kliničkog centra.

Ovu potresnu fotografiju objavio je  Bratislav Konstantinov Stankovik kada je u niškom Kliničkom centru zatekao svog oca kako leži na podu i ispod slike napisao: „Ovo je moj otac, čovek koji umire na podu novog Kliničkog centra…šta da radim,kome da se žalim…“, piše Alo.

U saopštenju niškog Kliničkog centra se između ostalog kaže da  je Dežurno medicinsko osoblje Klinike za kardiovaskularne bolesti, odmah nakon zbrinjavanja ležećeg pacijenta, koji je juče oko 16 časova skliznuo s kreveta, neželjeni događaj, kao što to procedura nalaže, odmah prijavilo rukovodstvu Klinike i nadležnima u Upravi KC Niš.

“Istog momenta, što se može utvrditi i uvidom u sačinjenu službenu belešku, od strane generalnog direktora KC Niš, naložen je hitni unutrašnji stručni nadzor rada dežurnih medicinskih sestara i tehničara u odeljenju poluintenzivne nege Klinike za kardiovaskularne bolesti, kako bi se objektivno utvrdile sve okolnosti ovog neželjnog događaja”, stoji u saopštenju.

Posle četvoročasovnog postupka, koji je sproveden istog dana, od 17 do 20 sati, pribavljene su usmene i pismene izjave od strane dežurnih medicinskih sestara navedenog odeljenja, nakon čega je utvrđeno da je o neželjenom događaju, dežurna medicinska sestra istog trenutka obavestila dežurnog lekara, specijalistu kardiologa i Službu obezbeđenja KC Niš i sve evidentirala u Svesku neželjenih događaja, koja po Zakonu mora postojati u svakom zdravstvenom centru.

“Prema dobijenim informacijama koje su potkrepljene i pisanim izveštajima, toga dana, kada se incident dogodio, pacijent je bio vidno uznemiren u postelji i nije se obazirao na molbe dežurne medicinske sestre da se umiri, kako ne bi ispao iz bolesničke postelje, što se kasnije nažalost i dogodilo”, navodi se dalje u saopštenju.

Uprava KC Niš objašnjava da se dežurna medicinska sestra u trenutku nemilog događaja, već nalazila u prostoru pored pacijenta, te je tada, jedino uspela, da mu po unapred utvrđenoj proceduri u takvim situacijama i po školskom primeru, obezbedi tzv. “bezbedan pad na podnu površinu” kako se ne bi povredio, jer sama, to nije mogla da spreči zbog njegove telesne težine, od približno dve stotine kilograma.

„Nakon što ga je bezbedno spustila na pod, između kreveta i bolničkog ormarića, koji je pomerila na bezbednu udaljenost (što se može videti i na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama), dežurna medicinska sestra je pacijenta pokrila bolničkim prekrivačem, postavila u bočni položaj kako procedure nalažu (što se takođe može videti na fotografijama) i otišla da obavesti dežurnog lekara i Službu obezbeđenja kako bi joj pomogli pri podizanju i vraćanju pacijenta u bolničku postelju“, kaže iz KC Niš.

Istog trenutka, pored dežurnog lekara – kardiologa i dežurne medicinske sestre, u pomoć je pristigao i jedan bolničar, kako kažu, kao i dva radnika obezbeđenja KC Niš, nakon čega je pacijent vraćen u postelju i zbrinut po svim naloženim propisima.

„Pored toga, a kako procedura u takvim situacijama predviđa, pacijent je dodatno pregledan i od strane lekara drugih specijalnosti, te je nakon urađene i neophodne dijagnostike na CT skeneru, utvrđeno da nije pretrpeo povrede prilikom pada“, piše u saopštenju.

Sprovođenju hitnog unutrašnjeg stručnog nadzora prisustvovali su zamenik generalnog direktora KC Niš, glavna medicinska sestra KC Niš i direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti, a ukoliko budu utvrđeni propusti u radu i lečenju pacijenta, protiv svih odgovornih će biti preduzete, Zakonom i normativnim aktima Ustanove, predviđene disciplinske mere.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

Komentarisanje je zatvoreno.