Po četvrti put osvojili vrhove planine Radan

U organizaciji bojničkog planinarsko-bicikllističkog kluba „Zmaj sa Radana“ održan je četvrti po redu uspon na planinu Radan sa oko 400 učesnika, koja svojim prepoznatljilvim vrhovima dominira u ovom delu južne Srbije.

Skoro 400 planinara i rekreativaca iz 12 klubova iz Srbije među kojima i blizu 150 učesnika sa područja Bojnika ali i gostiju iz Leskovca i udruženja pustorečana iz Niša pridružilo se akciji planinarsko-biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana“ i osvojilo vrh planine Radan u subotu, 29. jula, krećući se prethodno uređenim stazama koje su pripremili članovi „Zmaja sa Radana“.

Od sela Borince, do Petrovca i Kamena, planinari i rekreativci kretali su se šumom u hladovini stoletnih bukava od kojih neke u prečniku stabla imaju i blizu dva metra, uživajući ujedno u čistom vazduhu i pogledu koji se pruža sa ove planine, čak do Leskovca i Niša, po vedrim danima.

Na vrhu Radana, na ogromnom ravnom platou, na kome su vredni „Zmajevi“ uredili i deo za odmor, nalazi se i mala crkva posvećena svetom Petru, ispred koje su i načinjene fotografije za sećanje. Za sve učesnike pripreman je čuveni planinarski pasulj.

Planinari su najviše vremena proveli na vidikovcu poznatijem kao „Kamen“ odakle su fotografisali okolinu u veoma širokom vidokrugu.

Svi učesnici nagrađeni su  zahvalnicom za učešće i pozvani da učestvuju i na malom jubileju kada će uspon biti organizovan po peti put.

Zoran Jovanović

Foto: Stojan Stanojević