Po donorsku kartu kod izabranog lekara

Leskovčanin Miodrag Radovanović je otišao u bolnicu da da krv i tom prilikom želeo da zavešta organe, ali su ga zdravstveni radnici, kako tvrdi, uputili da to uradi u Nišu.

Otišao u Leskovačku bolnicu da dam krv i hteo, kad sam već tu da zaveštam organe i uzmem donorsku karticu, međutim sestra mi kaže da zaveštanje organa u leskovačkoj bolnici nije moguće, nego moram ići u Niš da to uradim u Niškom kliničkom centru”, napisao je ovaj Leskovčanin.

Iako ga medicinska sestra nije uputila na pravu adresu, i što je pomalo čudno da jedan zdravstveni radnik ne zna jednostavan postupak otvaranja donorske kartice, delimično je bila u pravu da Opšta bolnica Leskovac za to nije prava adresa.

Naime, kako nam je objašnjeno u Filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, donorska kartica se može popuniti kod izabranog lekara ili kod zaštitnika pacijenata.

Zaveštanje organa je moguće i jednostavnim besplatnim pozivom na broj 0800 – 111 – 800, a donatorska kartica vam stiže na kućnu adresu.

Sa druge strane, predsednik Udruženja “Donorska mreža Srbije” Aleksandar Nešić, kaže da bi otvaranje donorske kartice trebalo da bude moguće u svakoj zdravstvenoj ustanovi.

Jednostavno ih mrzi da rade. Mada, opravdano sumnjam da postoje i dovoljno stručni zdravstveni radnici u ovoj bolnici koji bi mogli da na adekvatan način sačuvaju i transportuju organ koji bi trebalo da se presadi određenom pacijentu, pa zato usmeravaju ljude u Niš”, ističe Nešić.

Sve ove brige pašće u vodu usvajanjem novog zakona, koji je danas na dnevnom redu pred poslanicima u Narodnoj skupštini, a koji predviđa da smo svi mi potencijalni donori.

Tačnije, po novom zakonu, ako se pojedinac za života ne izjasni o tome da se protivi uzimanju njegovih tkiva i organa, to će naknadno, u trenutku njegove smrti, moći da učini porodica.