Počeo 25. Uskršnji festival u Bosilegradu

Bogatim  kulturno- umetničkim programom  i izobiljem dečijih osmeha biće obeležen ovogodišnji 25-ti  jubilarni međunarodni  dečiji Uskršnji  festival-2018 u  Bosilegradu, koji je počeo u nedelju 1. aprila a završava se u ponedeljak 9. aprila.

Festival se održava u organizaciji Udruženja građana Glas  iz Bosilegrada, a započeo je likovnom kolinijom  dvanaestoro umetnika iz Bosilegrada i brojnih gradova širom Srbije i Bugarske. 

Izložba slika, koje oslikavaju Uskšnje motive tokom najradosnijeg praznika biće prikazane danas 6. Aprila,  na svečanoj izložbi u Centru kulture Bosilegrad.

Program festivala predviđa dve pozorišne predstave teatra iz Budapešte i Sofije, koncertni program istaknutih bugarskih folklornih  ansambala  i gala koncert pop i dens grupa iz Bugarske.

Povodom godišnjice festivala  udruženje Glas organizovalo je  fotokonkurs za najlepšu fotografiju predstojećeg i proteklih festivala, a takmičar sa najlepšom razglednicom bosilegradskog Uskršnjeg festivala dobiće fotoaparat.

Zvanično otvaranje Uskršnjeg festivala je prvog dana  Uskrsa, kada će organizatori uručiti nagrade svim dosadašnjim pobednicima, nakon čega sledi takmičenje u tucanju jajima.

Takmičenje je u dve kategorije dece  do  5  i 15 godina, finale festivala zakazano je za  ponedeljak 9. april,  defileom  kukera iz Pernika.

U  završnoj  fazi takmičenja  biće  proglašen  ovogodišnji  pobednik  i  izabrano  najoriginalije  i najlepše  ofarbano jaje.

Svim učesnicima i pobednicima organizatori će uručiti  robne nagrade, pehare i medalje.

„Uskršnji festival je san svakog deteta,  a ove godine okupiće više od 800 dece iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Ukraine, Moldavije, Albanije i Kipra”, saopštio je glavni organizator festivala i predsednik udruženja „Glas” Bosilegrad,  Aleksandar Dimitrov.

S obzirom da se jubilarni festival održava u godini  predsedavanja Bugarske Savetom Evrope, čije je moto –„Jedinjenje nas čini moćnijim”, zajednička misija je prema rečima Dimitrova da se pošalje poruka ljubavi, razumevanja  i saživota za jedan lepši i bolji svet pun nade,  bez granica i  predrasuda.