Porast broja obolelih od tumora dojke, malignih tumora uterusa, tumora prostate, tumora creva

S obzirom na to  da se poslednjih godina beleži značajan porast malignih oboljenja, rezultat toga je i jasna evidencija na patologiji gde se između ostali, beleži i povećan broj endoskopskih biopsija – biopsija želuca i creva, biopsija tumora dojke, tumora kože, ginekoloških tumora i tumora prostate, rekla je doktorka Milja Mitrović Zdravstvenog centra Vranje i dala poređenja od početka do sada u ovoj godini i nekih od prethodnih godina za zdravstvene usluge endoskopskih biopsija kao primer.

„U periodu od 01.01. do 15.07.2021. godine u Službi patologije, Zdravstvenog centra Vranje, pruženo je 90 zdravstvenih usluga endoskopskih  biopsija dok je u celoj 2020-oj godini urađeno je 213 usluga enodskopskih biopsija,  a taj broj za celu 2015. godinu iznosio je 150“, dodala je Mitrović.

Presek svih zdravstvenih usluga koje su od početka godine do sredine jula urađene u ovoj službi, iznosi 6035 i ove zdravstvene usluge obuhvataju izradu i patohistološki pregled tkivnih uzoraka, citoloških analiza je bilo 125 i urađena je jedna kliničko patološka obdukcija fetusa.

U 2020-oj godini je pripremljeno i patohistološki pregledano 10625 tkivnih uzoraka, urađene su 102 citološke analize i 3 kliničko patološke obdukcije (fetusa i neonatusa).

„U proseku, godišnje se u Službi patologije uradi i analizira oko 17 hiljada tkivnih preseka. Treba istaći da se kod nas radi osnovno hemotoksilin-eozin bojenje i za imunohistohemijske analize parafinski tkivni blokovi i pločice upućuju se u našu referentnu ustanovu, Centar za patologiju, Univerzitetsko kliničkog centra Niš“,  naglasila je načelnica Službe za patologiju Milja Mitrović.

Dodala je da pored porasta broja obolelih od malignih bolesti, na žalost, u poslednje vreme među njihovim pacijentima je sve više mlađih osoba.

U Službi patologije, Zdravstvenog centra Vranje radi se prijem, obrada i patohistološka analiza biopsijskih i operativnih materijala, citološke analize i kliničko patološke obdukcije.

„Osim zdravstvenih usluga koje radimo za građane Vranja i Pčinjskog okruga, kod nas se rade analize materijala koje nam dolaze iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Kosovskog Pomoravlja iz Rani Luga, Pasjana, Šilova iz Gračanice“, naglašava značaj Službe patologije, načelnica Mitrović.

Obrada biopsijskih i operativnih materijala vrši se ručnom metodom. Obrada tkivnih materijala od momenta kada patolog uradi uzorkovanje do izrade gotovih preparata za analizu je 4 dana.

Period čekanja na patohistološki nalaz, u zavisnosti od toga da li se radi o biopsijskom ili operativnom materijalu je u proseku od 5 do 10 dana. Kada je u pitanju kliničko patološka obdukcija izveštaj se čeka oko mesec dana i za citološke analize je od 2 do 5 dana.

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar