Potpisani ugovori za dualno obrazovanje 90 đaka

U sali Načelstva u Vranju, danas je održan sastanak na kojem su potpisani ugovori između poslodavaca i direktora srednjih stručnih škola o angažovanju 90 učenika po sistemu dualnog obrazovanja.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, istakao je da je uspostavljanje funkcionalnog obrazovanja i revitalizacije privrede na lokalu započet uvođenjem četiri nova obrazovna profila u tri srednje škole kojim je obuhvaćeno 90 đaka.

„U Tehničkoj školi, na smerovima bravar – zavarivač i operater mašinske obrade obuhvaćeno je po 15 učenika, u Ekonomskoj školi na smeru kuvar 30 učenika i u Hemijsko-tehnološkoj školi na smeru modni krojač 30 učenika“, rekao je Milenković.

On je dodao da je Vranje među prvim lokalnim samoupravama koje su počele sa primenom dualnog obrazovanja.

„Usklađivanje politike obrazovanja i zapošljavanja na lokalnom nivou podrazumeva veću saradnju obrazovnog sistema i privrede. Partnerskim odnosom sa privrednicima i Regionalnom privrednom komorom, uvezali smo sve relevantne činioce na uspostavljanju efikasnog obrazovanja. Značaj dualnog obrazovanja ogleda se prvenstveno kroz smanjenje nezaposlenosti kod mladih“, naglasio je Milenković.

Odabrani su poslodavci kod kojih će biti realizovan praktični deo nastave, pa će tako učenici Tehničke škole biće angažovani kod kompanije „ALFA PLAM“, koja je i inicirala uvođenje ovih obrazovnih profila po dualnom modelu.

Učenici Hemijsko-tehnološke škole, praktičnu nastavu po dualnom modelu realizovaće kod poslodavaca  Boteks, Mikromodeli, i Jumko Vranje, dok će učenici Ekonomsko-trgovinske škole praktični deo nastavnog plana i programa za obrazovni profil kuvar realizovati kod  17 poslodavaca „Specijalna bolnica Vranjska Banja“, „Dom učenika Vranje”, SUR „San – Stefan“, preduzeće „Dissko“ DOO, PR „PonteBianco“,DOO „Zormaris”, DOO „Alessandrocaffe“,DOO „Parisien“,kafana „Kod bake na ručak“, restoran „Haremluk“, Privredno društvo DOO, Ugostiteljska radnja Bistro i Kafe „Nana“, kafana „Dukat“, „Dva drugara“, „Hobit“, PU „Naše dete“, kafane „Gradska meana“ i „Tri lepe“.

U ime Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga prisutnima se obratio Goran Jović, koje je istakao da su Vranje i Leskovac prva dva grada koji počinju sa dualnim obrazovanjem.

„Ovo će podstaći efikasnije obezbeđivanje kadrova privrednim subjektima, a učenici će nakon završenog srednjeg obrazovanja moći da se uključe u proces proizvodnje, što je veoma važno za podsticaj razvoja privrede“, kazao je Jović.

Gradska većnica za obrazovanje Zorica Jović zahvalila se direktorima i nastavnicima škola, kao i svim privrednicima koji su prepoznali značaj ovakve inicijative.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 komentara

 • Kod dualnog obrazovanja poslodavci moraju da uplacuju doprinose za ucenike jer primaju naknadu za rad a sve po zakonu o PIO

  • Tacno je Član 17 Zakona o PIO

   Prava za slučaj invalidnosti i telesnog oštećenja prouzrokovanih povredom na radu ili profesionalnom bolešću ostvaruju:

   1) lica koja, u skladu sa zakonom, obavljaju privremene i povremene poslove preko omladinskih zadruga do navršenih 26 godina života, ako su na školovanju;

   2) lica koja se nalaze na stručnom osposobljavanju, dokvalifikaciji ili prekvalifikaciji, koja uputi organizacija nadležna za zapošljavanje;

   3) učenici i studenti kada se, u skladu sa zakonom, nalaze na obaveznom proizvodnom radu, profesionalnoj praksi ili praktičnoj nastavi;

   4) lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora dok rade u privrednoj jedinici ustanove za izdržavanje kazne zatvora (radionica, radilište i sl.) i na drugom mestu rada;

   5) lica koja, u skladu sa propisima, obavljaju određene poslove po osnovu ugovora o volonterskom radu.

 • Sta se desava kada ucenik na radu dualnom obrazovanju ima nesrecu i ostane invalid celog zivota? Nema pravo na invalidsku penziju?Celog zivota bez primanja? Ko snosi troskove lecenja?

vaš komentar