Pripreme za obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta

NIŠ – Arheološko nalazište „Medijana“, Tvrđava i Gradsko polje biće centralna mesta za proslavu 1700 godina od donošenja Milanskog edikta. Niš kao domaćin evropskog skupa posvećenog ovom istorijskom događaju iskoristiće jubilej da umije i sredi sve svoje lokalitete koji će dobiti više na istorijsskom i naučnom nego na komercijalnom značenju. Predstavnici Odbora za pripremu i organizaciju proslave, koji broji 20 najuglednijih članova iz oblasti politike, privrede, crkve i kulture, ne žele da kalkuliše koliko novca će se potroštiti za ovu svečanost. Niko ne želi da se izjaSNi dokle se stiglo i sa radovima na izgradnji Vizantijskog krsta na brdu Vinik visokim 80 metara.
Miodrag Radović, gradski većnik i član pometunog Odbora kaže da je grad zemljište koje je potrebno za postavljanje ksta preneo u vlansištvo crkve i da je sada sve u rukama niških preduzetnika koji su pokrenuli inicijativu za njegovu izgradnju. Juče je pred Odborom iznet i plan aktivnosti i data zaduženja članovima jer je do proslave ostalo još 18 meseci.
– Posvetićemo pažlju svim lokaliteteima koji su povezani sa proslavom. Tvrđava, Gradsko polje i Medijana biće restarurirani a već pet godina gradimo i crkvu Svetog cara Konstanina i carice Jelene koja će biti završena do tada. Veliki događaj će biti i Mizički edikt na kome će učestvovati horovi duhovne muzike iz celog svea, kaže Radović koji ne želi da se izjasni koliko će proslava koštatai.
Ambiciozne planove iima i niški Zavod da zaštitu spomenika čiji direktor Miodrag Veljović najavljuje potpuno novi izgled Tvrđave u centru grada. Počeće i sa iskopavanjem Konstantinovog grada unutar Tvrđave a podići će Muzej antike.