Protiv korone sokom od maslačka, dateline i kopriva

Jasmina Dimčić iz Vranja svake godine u ovo vreme sa majkom Brankom, po starom porodičnom receptu, pravi sok od maslačka, dateline i kopriva za jačanje imuniteta. Sada kada svetom vlada pandemija korona virusa, ona to nikako nije htela da propusti. Otuda Jasmina, ovih dana, strpljivo sa sestrom Bisom i sestričinom Kristinom obilazi polja u Donjem Neradovcu kod Vranja, očevom rodnom selu, kako bi ubrala najlešu koprivu, detelinu i cvetove maslačka za sok.

Iako taj posao zahteva dosta strpljenja, zato što od dateline i koprive kida samo vrhove, a od maslačka cvetove, ona uživa u njemu dok šeta poljem u potrazi za ovim sastojcima.

Otkako je počela da koristi ovaj sok ona više nema problema sa krvnom slikom, a svi u njenoj porodici ga koriste i za jačanje imuniteta. Reči hvale za njega imaju i gosti koji ga kod njih prvi put probaju.

“Kada mi se javio taj problem moja majka je na televiziji čula da to može da se reši sokom od maslačka, koprive i dateline lucerke i počela je i sama da ga pravi. Vremenom ga je modifikovala prema našem ukusu tako da sada za petnaest flaša soka upotrebimo negde po dva kilograma maslačka, dateline lucerke i koprive, tri do četiri kilograma limuna i tri limontusa. Pravimo ga tako što cvetove maslačka kuvamo u loncu pet do deset minuta, a onda ostavimo da se tokom noći ohladi. Vrelom vodom se preliju lucerka i detelina i sve to se sutradan procedi na gazi. Zatim limun sameljemo u sokovniku i kada to procedimo sve sjednimo i stavimo limontus i šećer. Količinu šećera odredimo prema tečnosti koju smo dobili od maslačka, koprive i dateline i ona uvek mora da bude za dva kilograma manja od postojeće količine tečnosti. Kada se sve to lepo sjedini, sok sakupljamo u staklene flaše i hermetički zatvaramo. Oni koji to ne mogu da priušte mogu da ih zatvore i plastičnim zatvarčima”, objašnjava Jasmina.

Ova žena od maslačka pravi i med koji njeni ukućani takođe koriste za jačanje imuniteta po receptu koji je našla na internetu. Kaže da najviše prija deci i da ga rado jedu na namazanoj kriški hleba.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar