Prva predstava u novoj pozorišnoj zgradi septembra 2019. godine?

Prošlo je skoro šest i po godina od požara u kojem je izgorela zgrada pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, ustanova kulture od suštinskog značaja stara preko 120 godina.

Vranje još uvek nema svoju pozoršinu kuću bez koje je ostalo zbog požara koji je postavljen u bespravno podignutoj diskoteci u blizini teatra. Vranjanci su, čini se, prestali da se nadaju da će obnova ikada biti završena, jer se, kao što kažu pojedini građani, u medijima, od samog požara spekulisalo oko datuma otvaranja nove pozorišne zgrade.

Viđali smo u medijima brojne datume, najave i svake godine smo očekivali da će se zgrada rekonstruisati, da kao u dobra stara vremena odlazimo u pozorište i uživamo u sjajnim predstavama koje prave naši talentovani glumci. Ne možemo dozvoliti da umetnost u gradu Borisava Stankovića zaćuti. Ali, evo, ispostavilo se da ni danas, nakon toliko godina, stvar nije gotova”, razočaran je jedan Vranjanac.

Direktor Pozorišta “Bora Stanković” Nenad Jović, ističe da je u toku druga faza radova na obnovi zgrade izgorelog vranjskog teatra.

Ova faza podrazumeva grube građevinske radove, kompletnu elektro i vodovodnu instalaciju, mašinske radove i slično. Građevinski radovi se privode kraju, što podrazumeva celokupnu unutrašnju i spoljnu fasadu, elektro radovi takođe i trenutno se radi na instalaciji telekomunikacione mreže i mreže niskog napona u zgradi”, kaže Jović za Jugmediu.

Prema njegovim rečima, vodovodni radovi su takođe pri kraju, a u narednom periodu će se intenzivno raditi na mašinskim radovima oko grejanja i ventilaciji zgrade.

Vrednost napomenute faze je 40 miliona dinara bez PDV-a, i taj ugovor je potpisan 14. decembra 2014. godine. Svi radovi se izvode planiranom dinamikom, uprkos rešavanju velikih problema koji su uočeni posle završetka prve faze izgradnje”, napominje Jović.

Radi podsećanja, druga faza radova počela je početkom aprila, jer se sa radovima stalo 2015. godine kada su radnici preduzeća Vodovod osetili tegobe i prve simptome zbog prisutnog oplatola u malteru koji je korišćen u toku prve faze građevinskih radova.

Kada se počelo sa drugom fazom radova na obnovi pozorišne zgrade, gradonačelnik Slobodan Milenković, istakao je da je nakon prve faze usledio veoma dug proces dekontaminacije, ali je najvažnije da je dobijen zvanični izveštaj od instituta Vinče da je pozorište dekontamirano, te da je bez kancerogenih materija i potpuno bezbedno za dalje izvođenje građevinskih radova i za dalju upotrebu.

Nakon druge, sledi treća faza, a to je opremanje pozorišta, scenografija, rasveta, ozvučenje, a procenjena vrednost za kompletno uređenje enterijera je oko 30 miliona dinara“, rekao je tada Milenković i napomenuo da je do sada u rekonstrukciju zgrade pozorišta utrošeno oko 90 miliona dinara.

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović, nada se da će Vranjanci prvu predstavu odgledati naredne godine u septembru.

Iskreno se nadam da će Vranjanci odgledati prvu predstavu u novoj zgradi početkom sledeće sezone, ali ostavimo sve nadležne da rade svoj posao jer je u poslednjih godinu dana, za razliku od prethodnih, mnogo toga urađeno za izgradnju iste, ako se zna da je postojao ogroman problem sa dekontaminacijom”, zaključio je Jović za Jugmediu.