Raspisan konkurs za najbolju priču i pesmu o Vranju

Grad Vranje i Regionalni centar za telente, raspisali su literarni konkurs za najbolju pesmu ili priču povodom obeležavanja Dana grada 31. januara na temu „Sto četrdeset godina od oslobođenja Vranja od Turaka – za čast, za naciju, za Srbiju“.

Nagradni konkurs namenjen je učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola i svim srednjoškolcima na teritoriji grada Vranja.

Danijela Stojmenović Trajković, direktorka Regionalnog centra za talente, kaže da se ove godine na Dan grada, ujedno obeležava i jubilej, 140 godina od oslobođenja Vranja od Turaka, pa je otud simbolično takav naziv teme.

Na taj datum, 31. januara 1878. godine, Vranje je oslobođeno od Turaka, nakon njihove vladavine koja je trajala 442 godine. S obzirom na to da prošlost utiče na sadašnjost, cilj konkursa je podizanje svesti mladih o burnoj prošlosti njihove domovine i o značaju borbe protiv Turaka, do konačnog oslobođenja Vranja“, kaže Stojmenović Trajković za portal Jugmedia.

Konkurs je, dodaje ona, zatvorenog karaktera, što znači da se radovi predaju pod šifrom u tri primerka, putem elektronske pošte, na CD-u ili na mejl talentivr@gmail.com.

Radove u formi proze i poezije, ne duže od dve strane formata A4, treba dostaviti poštom ili lično na adresu Regionalni centar za talente Vranje, 29. novembar bb, 17 500 Vranje. I uz radove, na posebnom listu, dostaviti rešenje šifre – ime i prezime autora, razred, školu i broj telefona“, precizira Stojmenović Trajković.

Rok za slanje radova je 25. januar 2018. godine.

Proglašenje najboljih radova i dodela nagrada najuspešnijim stvaraocima biće uručene 29. januara u sali Doma vojske u 18 časova u okviru programa obeležavanja Dana grada.