Reditelj „Južnog vetra“: Film posvećen generaciji 90-ih, prijateljima stradali nestalih prerano

Posle devedesetominutnog akcionog filma „Južni vetar“ režisera Miloša Avramovića, kojim je sinoć otvoren Festival filmske režije (LIFFE) u Leskovcu, prolomio se gromki aplaiz, a publici su se poklonili reditelj i deo glumačke ekipe, među koijima Dragan Bjelogrlić, i Miodrag Radonjić.

Film je po drugi put prikazan u Srbije, posle Filmskog festivala u Nišu i pre premijere u Beogradu, i na listi je takimičasrkih filmova za gran pri „Živojin Pavlović“ za najbolju režiju.

Ni reditelj ni glumci nisu krili zadovoljstvom zbog odličnog prijema publike

Mislim da je publika odlično reagovala, mislim da je film potpuno jasan, krajnje jednostavan od početka do kraja“, kaže reditelj Avramović za juGmediu.

Nije mu, dodaje, bila namera da šalje bilo kakvu poruku, već se njme, na neki način, odužio generaciji devedestih, svojim drugovima od kojih mnogi danas nižu živi.

Film se, inače, bavi ljudima iz kriminalnog miljea, beogradskog podzemlja, a radnja počinje da se odvija kada grupa, reko bi se sitnih kriminalaca, ukarde „mercedes“ bugarskog narko dilera, ne znajući da je u nemu sakrivena ogromna količna droge.

Želeli smo da ispričamo tu priču i da radnju smestimo u džunglu de su ulozi najveći i gde bi, samim tim, bila najzinimljivija i najdramatičnija. Odrastao sam devedesetih u celom tom ludilu i na svojoj koži  osetio beogradsko podzemlje poprilično, i u svom okruženju, kod najbližih i kod mojih drugara koji su već u osnovnoj školi krenuli stranputicom, tako da je ovaj film posvećen njima. Mnogi su stradali premladi i prerano“, kazao je reditelj.

Pored plejedade glumačkih veličina, od kojih se i očekivalo majstorstvo, najviše je svojim zrelom glumom iznendaio popularni Miloš Biković, junak priče, baš onaj koji se zarad porodice predaje pravdi, odnosno, policiji koja šuruje s kriminalcima.

Mislim da će posle ove uloge naša publika promeniti o Bikoviću mišljenje o njemu kao glumcu. Mislim da je kao glumac u potpunosti sazrezo jer je prerano bačen u vatru sa Montevideom i drugim stvarima. Sada će ljudima pokazati da je postao ozbiljan glumac širokog spektra, koji može da igra bilo šta“.

Uloga mafijaškog bosa u „Južnom vetru“ je poslednja uloga nedavno preminulog barda srpskog glumišta Nebojše Glogovca, a reditelj kaže da mu je teško bilo večeras kao i dok je montirao film.

Jako je teško. Bio je strašan tip, dasa, drugar, verovao je u nas i podržavao nas. Uvek će svaki njegov film izazvati emocije“, komentraiše režiser Miloš Avramović.

U zvaničnoj takmičarskoj trci na LIFFE je još 14 filmova, od koji su devet premijere.