REVIZOR Sve nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja u 2017. godini

Državna revizorska kuća utvrdila je niz nepravilnosti u poslovanju Doma zdravlja Leskovac za 2017. godinu, koja obuhvataju ukupnu sumu od 192,5 miliona dinara, ali u toj ustanovi kažu da je izveštaj u suštini pozitivan i za svaku primedbu navode objašnjenje.

U toku same revizije Dom zdravlja sproveo je 17 preporuka revizora za otklanjanje grešaka

U izveštaju revizora dostavljenog medijima navodi se da u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima nije iskazan deo imovine i obaveza u iznosu od 171,9 miliona dinara, zatim da je 8 miliona dinara naplaćeno više od Fonda za zdravstveno osiguranje, da su nepravilno isplaćene plate u iznosu od  1,6 miliona, i izvršena nabavka bez tendera vredna 700.000 dinara.

Revizor objavljuje „mišljenje s rezervom“ po kome je Dom zdravlja Leskovac „ostvario prihod, izvršio rashod i nabavio usluge koje nisu u skladu sa važećim propisima najmanje u iznosu od 10.370.000 dinara“, te da je ostvario prihod od preko 8 miliona dinara  od Zdravstvenog fonda, koji takođe nije u skladu sa zakonom, a odnosi se na zdravstvene osiguranike i na energente, kao i na zarade zaposlenih, isplaćene u većem iznosu od predviđenog.

Uvodio je rad duži od punog radnog vremena zaposlenima koji obavljaju poslove na radnim mestima koja su aktom o proceni rizika utvrđena kao radna mesta sa povećanim rizikom. Nepravilno su utvrđeni i koeficijenti za obračun plate i nepravilno utvrđeno pravo na skraćeno radno vreme”.

Revizor takođe zamera i to što je Dom zdravlja u 2017. ostvario prihod od 9,4 miliona dinara pružanjem usluga koje nisu obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem, a nije dobro funkcionisala ni interna kontrola.

Slaviša Božić, direktor Doma zdravlja u Leskovcu kaže, da je samo reč o opomenama, da za svaku primedbu ima objašnjenje, te da je Dom zdravlja u Leskovcu naveden kao primer dobre prakse zdravstvenih ustanova tog tipa u Srbiji, o čemu govori i činjenica da nije podneta ni jedna prekršajna, a kamoli krivična prijava.

Onih 171 milion dinara su zapravo kamate na izvršna sudska rešenja stomatolaga, koje se svaki dan menjaju, pa je nemoguće uneti fiksni iznos. Skraćeno radno vreme se odnosi na vozače iz hitne službe, koji kada se nađe na putu ne mogu da prekinu da voze, mada smo mi to rešili odmah po iznošenju primedbi revizora, 700.000 je zapravo poklon server od Ministarstva zdravlja, pružanje usluga koje se naplaćuju se odnose na izdavanje lekarskih uverenja, što smo obustavili da radimo u toku radnog vreman, a što se tiče koeficijenata, biće usklađeni kategorizacijom radnih mesta s obzirom da nam je revizor dao 9 meseci da ispravimo sve nepravilnosti. Nama je važno da ovde nema pronevera, nema prekršaja, nema krivice. Radili smo kako su radile i druge zdravstvene ustanove kada je reč o navedenim primedbama, ali smo zato pohvaljeni za mnoge druge stvari u poslovanju”, navodi Božić.

Deficit Doma zdravlja u 2017.godini iznosio je, prema izveštaju revizora, 11.468.000 dinara, obaveze 438.859.000 dinara, što je, konstatuje se, 50 posto od ukupnih prihoda u toj godini i 53 posto prihoda koje je Dom zdravlja ostvario transferom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Podvlači se da su podračuni u blokadi od 19.januara 2015.godine zbog prinudne naplate u iznosu od 213.469.000 dinara, ali da je Vlada Srbije još 23. februara 2017. godine asignacijom preuzela na sebe te i slične obaveze zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar