Roštiljijada: Leskovačka pljeskavica kraljica među specijalitetima

LESKOVAC – Šest gurmanskih pljeskavica, 20 ćevapa, dve leskovačke mućkalice, deset uštipaka i toliko ljutih papričica zalivenih pivom i vinom.

Ovo je saldo koje je društvo pod šatrom „Sandokana“ podvuklo na prvoj večeri gurmanske Roštiljijade u Leskovcu.

„Ma samo zagrevanje za naredne dane i noći“, komentariše Leskovčanin Darko Jovanović, koji gostima iz Niša ne ostavlja mogućnost da učestvuju u plaćanju pozamašnog računa.

Rostiljijada_pljeskavica_FOTO M Ivanovic

Grad na Veternici po 25. put obavijen je mirisima ćumura, dima i specijaliteta sa roštilja, po kojima je nadaleko čuven. Na Širokoj Čaršiji poređano je u obliku „roštiljskog voza“ preko 30 štandova. Zveket mašica meša se sa glasovima gurmana, muzikom sa glavne bine, svirkom trubača i pojem pevača i aplauza upućenih go-go igračicama kod knjaževačkih „Kamiondžija“.

„Tamo pare oči, a kod nas dođu na ukusan zalogaj. Znaju ljudi šta je leskovačka pljeskavica od leskovačkog roštilj mesa “, priča „Sandokanov“ ćevabdžija Aleksandar Lazarević, koji se jedva nazire u oblacima dima iznad užarenih skara i nabreklih pljeskavica.

Aleksandar je kuvar u Opštoj bolnici, ali za svaku Roštiljijadu uzme godišnji odmor. „Ovo je osma godina kako radim kod istog ugostitelja i uvek je na našem štandu najveća gužva“, hvali se ćrvabdžija.

Procenjuje se da je otvaranju sedmodnevnog Festivala roštilja u ponedeljak veče prisustvovalo preko 50.000 ljudi, uglavnom iz Leskovca i okoline. Neki su na taj izlazak čekali godinu dana.

„Roštiljijada ima posebnu draž u ukus, kao pasulj na tavče za slavu Sveti Nikola. Pljeskavice su najukusnije, momci veliki kavaljeri, a pride su koncerti velikih zvezda“, priča Aleksandra Mitić iz leskovačkog sela Konopnica, koja je kupila tri specijalne haljine za svetkovinu roštilja.

Rostiljijada_Satra_FOTO M Ivanovic

I društvo iz Kluba razvedenih Vlasotinčana ne propušta ni jedan gurmanluk pod roštiljskim šatrama. „Dolazimo zbog atmosfere i gurmanske pljeskavice, kraljice roštilja. Njome počinjemo, a završimo jagnjećim pečenjem“, objšanjavaju Milan Blagojević, Dejan Ilić i Manuel Stanojević, koji sviraču na violini pružaju preostalo parče pečenje umesto bakšiša.

„Leskovčani su velike cicije“, žali se svirač, a slična muka muči i članove orkestra „Elvisa Saitovića“ iz Bojnika, ovogodišnjeg pobednika na takmičenju mladih trubača u Guči.

„Sića, samo sića, ko i svake godine. Veću lovu očekujemo od četvrtka kada počinju da pristižu stranci“, priča vođa limenog orkestra.

Ni tri go-go igračice sa pevačem Srećkom Šušićem nisu bolje sreće jer se više gledalo nego pipalo. „Kao da mu je zmija u novčaniku“, jada se oskudno odevena devojaka, koja sebe naziva umetnicom

Oko tih umetnica Leskovčanke i Leskovčani s malom decom napravili su skoro neprobojni radoznali zid.

„Sramota bre što se ovo dozvolilo“, podbada puritanac sa brkovima, držeću dvoje unučadi za ruke.

Rostiljijada_Stand Sandokana_FOTO M Ivanovic

Oni kojima miris roštilja nije dražio nozdve i koji su imuni na igračice, pratili su na glavnoj bini sjajan tročasovni koncert „YU grupe“. „Sjajna publika. Napamet su znali sve naše hitove“, kaže Žika Jelić, frontmen benda.

A iznad glavne bine pa do Privrednog suda štandovi sa raznom robom – igračke, ukrasi, slike, grnčarija, baloni, mašine za mlevenje mesa, ikone, suveniri, knjige, posuđe….

Spremljeno 50 tona mesa za 700.000 posetilaca

Ugostitelji su spemili oko 50 tona raznog mesa, koliko se procenjuje da će gurmani pojesti na ovogodišnjoj Leskovačkoj roštiljijadi. Proizvođači pića još kalkulišu sa količinama, ali se pouzdano zna da je dopremljeno preko 1000 džakova ćumura.

„Leskovačka mućkalica“ autentično srpsko jelo

Roštiljski specijalitet „Leskovačka mućkalica“ jedino je autentično srpsko jelo. To smo utvrdili razgovarajući s ugostiteljima i stručnjacima. Pružiće se podršku i pomoć Leskovcu da se definitivno pozicionira kao centar autentične srpske kuhinje“, kaže Gordana Plamenac, direktorka Turističko organizacije Srbije.

(Izvor:Blic/Jugmedia)

 

 

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.