ROŠTILJIJADA Najveća pljeskavica na svetu od 66,5 kilograma mesa

Majstori leskovačkog restorana „Koliba“ po četvrti put zaredom oborili su sopstevi rekord na leskovačkoj roštiljijadi i ovoga puta uspeli da ispeku pljeskavicu od 66,5 kilogama berndiranog „Leskovačkog roštilj mesa“, koju su po tradiciji isekli sa sitne komade i podelili okupljenim Leskovčanima, najviše deci.

Roštiljijada je, neosporno, za tri decenije postala brend Leskovca, a „spravljanje najveće pljeskavice na svetu“, najatraktivniji njen deo, poprimio je i turitički i kulturni, pa i istorijski značaj ne samo za Leskovac već na nivou Srbije, pa i Balkana.

To je u odnosu na prošlu godinu više za 400 grama, ali je komisija posle pečenja oduzela 250 grama jer je pri vrlo teškom okretanju jedan kraj je okrnjen, pa je težina umanjena na 66 kilograma i 250 grama, što je, ipak, za 100 grama više nego lane.

„Priprema je trajala 90 minuta, što popdrazumeva spremanje, pravljanje, mesenje i oblikovanje i na kraju – pečenje. Najteže je bilo prilikom okretanja, jače smo malo gurnuli, ali smo ipak uspeli“, rekao je novinarima roštiljdžija Ljubiša Đorđević, kome je ovo deseto učešće u takmičenju na Roštiljijadi, ali četvrto sa vlasnikom „Kolibe“ Predragom Lazarevićem i svojim sinom Nikolom Panićem, koji je samo pomagao pri okretanju pljeskavice.

Pre nego je stavljena na takođe džinovsku skaru, pljeskavica od sirovog mesa, nabavljenog kod „Meskombinata“, jednog od najboljih leskovačkih proizvođača roštiljskog mesa, bila je debela 2,5 centimetra, s prečnikom od 191, a posle pečenja visoka 3,5 centimetara, s prečnikom od 170 centimetara.

Pljeskavica je ove godine bila izuzetno ukusna, u šta se uverio i vaš novinar, pa su je deca pojela u slast.

Oni su junaci Roštiljijade

Tročlani žiri sa slavnim Sašom Mišićem iz „Paklene kuhinje“, budno je pratio svaki detalj, a jedana od članova žirija Ivica Zdravković iz Visoke poslovne škole Leskovac, rekao je za Jugmediu da majstori nisu pogrešili u termičkoj obradi mesa.

„Mislim da roštilj skara nije bila ravna i da je zbog toga došlo do malog oskrvljenja pljeskavice, ali i pored toga zadržaa je težinu sa izuzećem 250 grama“, istakao je Zdravković.

Kraljica

Novinari su pitali majstore dokle će ići u nove rekorde, a majstor Kostadinović je bio mišljenja da se pod ovim uslovima može ići najviše do 67, 68 kilograma i tu će biti kraj, u protivnom će morati da se poveća oblik lima i skare (leskovački izraz za roštilj p.n.).

Plakete za pobednike

„Možda smo i ovoga puta mogli da povećamo količinu mesa, ali nema potrebe jer nema konkurencije, a posebno nam je krivo što ovaj rekord i dalje ostaje na lokalu jer niko neće da pozove Ginisa“, kazao je.

Pljeskavica je stavljena preko takođe džinovske lepinje, pa su Leskovčani sa njom dobijali i sveži ukusan hleb

Na pitanje po čemu se pljeskavica razlikuje od hamburgera, Kostadinović je kazao da se pozatiji u svetu hamburger sprema od čiste govedinem dok se pljeskavica sprema od srpskog junećeg mesa.

Ovako je tekao postupak spravljanja džinovske pljeskavice:

 

A evo najtežeg i najuzbudljivijeg dela:

Takmičenje je, je, inače,održano u pratnji pobednika 59. Dragačevskog sabora trubača u Guči, bleh orkestra Elvisa Bajramovića i velikog broja specijalizovanih akreditovanih novinara i snimateljskih ekipa.

 

 

Stavovi izneti i podržani u medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa, grada Leskovca,  koji je dodelio sredstva. 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
milos
30.08.2019. 00:07

Leskovacka pljeskavica i zejtin nikako ne idu zajedno.Nazalost ,vazan je kvantitet umesto kvaliteta.Imate izgorenu pljeskavicu,okrnjenu i to se slavi.Nemate ni jednog rostiljdziju koji nudi pljeskavicu od cistog juneceg mesa.Procenat mesa je oko 50 procenata.Skara se podmazuje junecim lojem.Zejtin na vatri smrdi,jos poliva pljeskavicu .Kazu da se o ukusima ne raspravlja,ali je ovo daleko od leskovackog rostilja.
Imali smo Dragi Bureta za rostilj i Tomu Zdravkovica za pesmu,kafanu.To bi trebalo da budu smernice rostiljijade.
A sad imamo vasar pun sumadinaca,prasad na raznjevima,elektronsku muziku,galamu .Prilicno podseca na jesenji vasar .
Leskovacki rostilj je izmedju ostalih probala engleska kraljica i nakon vecere pozelela da upozna kuvara,a kuvar odnosno rostilj majstor je bio nas covek Miodrag Gligorijevic