Setili se svoje imovine posle pola veka

LESKOVAC – Grad Leskovac tužio je Republičku agenciju za osiguranje depozita od koje traži da vrati poslovni prostor od preko 2000 kvadrata koje je decenijama koristila „Jugobanka“ u stečaju.

Tužba je upućena Privrednom sudu u Beogradu, a prvo ročište zakazano je za 9. novembar. Predstavnici lokalne vlasti tvrde da su te prostorije, u okviru gradske zgrade „Osmospratnica“, građene novcem Leskovčana, dok nadležni u Agenciji osporavaju njihove dokaze.

„Osmospratnica“ je sagrađana 1959. godine, a dva sprata i podrumske prostorije ustupljene su tadašnjoj „Komunalnoj“, a kasnije „Jugobanci“, uz obavezu da banka otkupi taj prostor. U poslednjih 10 godina tu su smeštene tri gradske službe kao podstanari..

Pomoćnik gradonačelnika Leskovca Zoran Rajković kaže za agenciju „juGmedia“ da je grad izdejstvovao privremenu meru zabrane prodaje gradske imovine, a potom je usledila tužba s ciljem da se prostorije izdvoje iz stečajne mase „Jugobanke“ i vrate gradu.

U Katastru nepokretnosti poslovni prostor „Jugobanke“, tvrdi Rajković, vodi se kao vlasništvo grada.

„“Komunalna“ banka se obavezala da iznos od tadašnjih 6,2 miliona dinara uplati gradu, ali nema nikakvih dokaza da je uplata izvršena“, naglašava Rajković.

Rada Divac iz Republičke agencije za osiguranje depozita, stečajni upravnik AD „Jugobanke“, kaže za „juGmediu“ da dokazi Leskovčani stoje na klimavim nogama.

„Imamo dokaz da ta imovina nije vlasništvo grada Leskovca, dokaz da je opština prenela prostorije tadašnjoj banci ali i još druge dokaze koje ćemo dostaviti sudu. Ne možemo se odreći nečega tek tako što nam je pripadalo od 1959. godine“, ističe Divac.

Jedan od bivših rukovodioca leskovačke „Jugobanke“ potvrdio za „juGmediu“ da je Vlada Srbije 2002. godine tadašnjem prvom čoveku Leskovca nudila na poklon sporne prostorije, ali da je on odbio.

„I sam sam bio zapanjeen kada je isti čovek nekoliko meseci kasnije sa Agencijom potpisao ugovor o zakupu“, ispričao je ovaj Leskovčanin.

(Kraj)