Skupština poništila paprena poreska rešenja

Oko 6.000 domaćinstava sa područja grada Niša koja su minulih meseci dobila višestruko uvećana poreska rešenja u odnosu na prošlu godinu, mogu najzad da odahnu pošto je Skupština grada Niša donela odluku koja će omogućiti poništavanje uvećanih rešenja i donošenje novih koja će biti na nivou prošlogodišnjih.Odlukom je predviđeno da se građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu smatra poljoprivrednim zemljištem i da se samim tim za njega primenjuju niže stope poreza.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da u proteklom periodu nije došlo do povećanja stope poreza već do promene namene zemljišta za obračun poreza.

„Generalnim urbanističkim planom usvojenim 2011. godine napravljen je značajno veći obuhvat građevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog. Katastar i Poreska uprava su ove godine počeli da koriste taj obuhvat iz GUP-a za obračun poreza“, kazao je Bulatović.
On je rekao da je Generalni urbanistički plan izmenila prethodna gradska vlast, ali je opozicija sada svu krivicu za visoka poreska rešenja prebacila na aktuelnu vlast.


„Smatramo da je nepravično da se napravi toliki obuhvat gradskog građevinskog zemljišta, kada to zemljište nije opremljeno vodovodnom mrežom, kanalizacijom, ulicama“, izjavio je Bulatović.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić, bivši gradonačelnik Niša, na čiji predlog se odluka o promeni namene zemljišta našla u gradskoj skupštini, istakao je da će se odluka primenjivati retroaktivno, počev od 1. januara ove godine.

„Prema informaciji dobijenoj iz Poreske uprave neće biti povraćaja para jer ni jedno domaćinsto nije uplatilo porez po uvećanim poreskim rešenjima“, kazao je Perišić.

On je odbacio optužbe da je odluka o promeni namene zemljišta protivzakonita i protivustavna.
„Skupštinske službe su proverile zakonitost ove odluke.  Slične odluke donosili su i drugi gradovi, pre svega Beograd. Imamo i presude Upravnih sudova koje nam potvrđuju da je opravdano njeno donošenje“, naveo je Perišić.

Odbornik Demokratske stranke Miroljub Stanković rekao je da odluka o promeni namene zemljišta za obračun poreza nije utemeljena u domaćem zakonodavstvu i ustavu.
„Pored toga što je protivzakonita, nije ni pravična. Namena zemljišta menja se samo za sedmu gradsku zonu, a ne za čitavo područje Niša“, rekao je Stanković.


Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je umesto promene namene zemljišta trebalo da izmeni stope poreza.

„Do 2012. godine porez po kvadratu iznosio je 200 do 300 dinara, a sada Iznosi 1.200 dinara“, kaže Stanković.

Više hiljada domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a među njima je bilo i onih koji su ove godine u odnosu na prošlu trebalo da plate čak 80 puta veći porez na imovinu.

Najdrastičniji primer je domaćinstvo iz Donjeg Međurova kome je prošle godine stiglo poresko rešenje na 1.700 dinara, a ove godine iznosi čak 146.000 dinara.
B.Ljubisavljević

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar