Vladičin Han je među prvima u Srbiji usvojio Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti

Slobodanka Andrejević: Žene na funkcijama i u biznisu su naš ponos

„Kluč je u obrazovanju, sticanju znanja i u radu, ne postoji druga formula za uspeh žena“

VLADIČIN HAN – Žene na javnim funkcijama, žene preduzetnice i žene koje se ne mire sa nasiljem su naš – ponos, kaže u razgovoru za Jugmediu psihološkinja Slobodanka Andrejević, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost pri Skupštini opštine Vladičin Han.

Pripadnice lepšeg pola u ovoj opštini, kao što smo ranije pisali, dominatne su na javnim funkcijam u lokalnoj samoupravi, kulturi, obrazovanju i zdravstvu, čime se i bukvalno primenjuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a ova varoš izdvaja od druhih na jugoistoku Srbije.

slobodanka jovic_1

Žene nisu tu zbog pukog poštovanja zakona, već zato što su se izdvojile i bile primećene svojim kvalitetnim i efikasnim radom“, objašnjava Andrejevićeva, koja je i član Tima pri Domu zdravlja za prevenciju nasilja nad decom i ženama.

Poražavajuće je kad na edukacijama sretnem čalanove Komisija za rodnu ravnopravnost kojima lokalne samouprave onemogućavaju rad. Za razliku od takvih sredina, mi imamo veliku podršku naše lokalne samouprave i zajednice uopšte

slobodanka jovic_3Ovakva situacija pripisuje se, delom, i radu Komisije za rodnu ravnopravnsot, osnovane 2010.godine, na čiji predlog je Skupština Vladičinog Hana među prvima u Srbiji donela odluku o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Sedmočlani tim Komisije je sve aktivnosti bazirao na Lokalnom akcionom planu o rodnoj ravnopravnosti od 2012. do 2015. godine, a novi plan za period od 2015. do 20120. godine je u izradi. Među važne projekte na nivou lokalne samouprave navodi projekat „Hoću da živim bez nasilja“ u Tehničkoj školi, realizovan u saradnji sa lokalnom samoupravom, preko Fondova EU, Vlade Švajcarske i EU PROGRES-a.

Svih ovih godina prošli smo kroz mnoge edukacije na temu rodne ravnopravnosti i rodno budžetiranje i ti skupovi su ujedno bili i prilika da vidimo gde je naše mesto. Moj je utisak da je Vladičin Han opština koja je pitanje rodne ravnopravnosti uvrstila u svoje važne prioritete, pa su tako nestale mnoge predrasude“, komentariše naša sagovornica.

U Formiranju je širi tim sa ljudima koji vode SOS telefon u Vranju za obaveštavanje i delovanje u slučaju nasilja nad ženama u Pčinjskom okrugu

Zahvaljući direktnom delovanju Komisije, u Tehničkoj školi nema više podela na muška i ženska zanimanja, a zahvaljujući radu šireg tima nema podela ni diskriminacije pri zapošljavanju.

Andrejevićeva je posebno ponosna na činjenicu da je sve više žena preduzetnica, koje svoj biznis započinju projektnim sredstvima.

Žene vode projekte u voćarstvu, domaćoj radinosti i drugim projektima. One su organizatori, one odlučuju ali one i odgovaraju“.

Članovi Komisije za rodnu ravnopravnost sarađuju i sa Centrom za socijalni rad i sa policijom u slučajevima nasilja nad ženama, gde su takođe evidentni pomaci.

Raduje me što su žene ohrabrene da prijave nasilnika i mogu da kažem da se veoma efikasno reaguje. Kad god dobijemo informaciju o nasilju, na licu mesta zateknemo policiju i ljude iz Centra. Druga je stvar što ceo sistem u toj oblasti mora da se popravlja. slobodanka jovic_hanSvima nam po tom pitanju nedostaje uigranost, ali i smernice i iskustva drugih, da bismo bili što efikasniji“.

Slobodanka Andrejević je u ranijem periodu bila odbornica, ali u međuvremenu se broj pripadnica lepšeg pola uvećavao u lokanoj skupštini, odakle do sada nije stigla ni jedna primedba na kršenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Na pitanje gde su koreni ženskog preduzetništva na javnim funkcijama i u društvenom životu Vladičinog Hana, odgovora da je sve počelo sa nekim emacipovanim i sposobnim ženama koje su vodile kulturu i zdravstvo, a da se taj ženski stručni pokret omasovio izborom Danijele Popović za predsednicu Skupštine opštine, koja ovo zakonodavno telo vodi i u drugom mandatu.

Odluka o izboru saradnika je na prvom čoveku opštine, a on bira saradnike po stručnosti i po ostalim radnim kvalitetiama, naravno, ukoliko želi da njegova opština bude uspešan servis građa. Veliki broj žena u Vladičinom Hanu je obrazovan, emancipovan, odgovoran i dostojanstven. Kluč je u obrazovanju, sticanju znanja i u radu, ne postoji druga formula za uspeh žena“, objašnjava psihološkinja Slobodanka Andrejević, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost u najmlađoj opštini na jugu Srbije sa 20.900 stanovnika.

Milica Ivanović

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar