I dalje na snazi epidemija malih boginja u Leskovcu, Bojniku i Vlasotincu

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine,  zaključno sa 20. aprilom ove godine,  registrovano je ukupno 402 slučajeva sumnji malih boginja.Ukupno na teritoriji Jablaničkog okruga obolelo je i potvrđeno 324 slučaja malih boginja.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je 5. decembra prošle godine prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Bojnik, a od datuma prijave epidemije do danas  obolelo je 103 lica.

Najveći broj obolelih u epidemiji  u Bojniku je  u uzrastu od 30-39 godina (27 obolelih lica);  uzrastu od 0-4 (25 obolelih lica);  zatim u uzrastu 40-49 godina (17 obolelih lica) i u uzrastu 10-19 godina (14 obolela lica)

Od ukupnog broja obolelih u Bojniku  87,4%  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja  obolelih (103) u  epidemiji u Bojniku četvoro  (4) su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Bojnik.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je 4. januara prijavio epidemiju malih boginja u gradu Leskovcu. Od datuma prijave epidemije do 20.04.2018. godine obolelo je 191 lica.

Najveći broj obolelih u epidemiji  u gradu Leskovcu  je  u uzrastu od 30-39 godina (78 obolelih); u uzrastu od 20-29 (46 obolelih lica);  uzrasta 40-49 godina (26 obolelih lica).

Od ukupnog broja obolelih u gradu Leskovcu  90 %  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih (11) u epidemiji u  gradu Leskovcu  petoro (6) su zdravstveni radnici iz Opšte bolnice Leskovac.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je 22. februara prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Vlasotince gde je do danas obolelo 29 lica.

Najveći broj obolelih u epidemiji  u Vlasotincu je u uzrastu od 30-39 godina (14 obolela lica);   u uzrastu 40-49 godina(8 obolela lica), u  uzrastu od 20-29 godina (4 obolela  lica), zatim u uzrastu  5-9 god. (2 obolela lica).

Od ukupnog broja obolelih u Vlasotincu  79,3%  su nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja  obolelih (29) u  epidemiji u Vlasotincu četvoro  (4) su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja Vlasotince.

Epidemiološko ispitivanje u sve tri  epidemije i dalje je u toku.

Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik, gradu Leskovcu  i  opštini Vlasotince dalje se na Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik,gradu Leskovcu opštini Vlasotince dodatne aktivnosti u žarištu epidemija.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar