Prvi festival nauke ''GimPIfest'' organizovan u pirotskoj Gimnaziji

Tradicija, znanje, mašta – gimnazijalci

Pod sloganom “Dosta je bilo, izadji iz  proseka“, nadareni učenici pirotske Gimnazije danas su na Prvom Festivalu nauke “GimPifest“ pokazali svoju kreativnost iz devet naučnih oblasti i upoznali sadašnje osnovce sa načinom rada škole sa tradicijom od 138 godina. 

Lepo uredjeni štandovi u zgradi Sokolane nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Sa našim sloganom “Kamen mudrosti“ smo hteli da podsetimo na vreme kada su alhemičari pokušavali da usavrše hemiju i tada su došli do mnogih otkrića i da pokažemo neke naše oglede. Imamo deset ogleda koji dovode do raznih reakcija. Izdvojila bih možda duh iz boce ili sistem spojenih sudov”, kaže učenica četvrtrog razreda sa štanda hemije Marta Krstić.

Učenica prvog razreda Tijana Nikolić sa štanda geografije kaže da su sa sloganom “Alisa u zemlji čuda“ hteli da pokažu neka od čuda na planeti.

Da li ste se ikada zapitali kako nastaju planine i vulkanske erupcije. To je samo jedan od naših eksperimenata. Veoma je zanimljivo da se vidi kako se vulkan aktivira i na kom principu radi tornado”, kaže Tijana.

Učenik drugog razreda Aleksandar Stoiljković i njegovci drugari pokazali su svoja znanja iz oblasti biologije na štandu “Zdravlje pre svega“.

Drugarima želimo da pokažemo neke osnovne stvari koje bi trebalo da znaju o ljudskom telu, kao što su krvne grupe, transfuzija krvi, štetno delovanje UV zračenja i kako izgleda talog duvanskog dima koji ostaje u plućima”, kaže Aleksandar.

“Kraljevi komedije“ na štandu sociologije a na njemu Čarli Čaplin i jasna namera učenika da pokažu kako su stvarane velike komedije i čemu su se ljudi najviše smejali.

Podsećamo na stare filmske komedije na koje su mnogi možda i zaboravili, posebno na jednu od najvećih zvezda Čarlija Čaplina. Mnogi ne gledaju više crno bele filmove, ali to je klasika. Ovo je ideja je našeg profesora sociologije Ljubomira MIlanovica”, objašnjava učenica Maja Madic.

Direktor Gimnazije Bratislav Krstić je jako zadovoljan ovim prvim Festivalom nauke.

Ovakve manifestacije su karakteristične za velike univerzitetske centre. Cilj nam je da učenici na interesantan način prezentuju naučne oblasti. Uključeno je oko 80 učenika koji su sve to pripremili sa svojim profesorima. Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna”, veli Krstić.

Zoran Panić