U 2017. otkriveno 22 hiljade lica koja su radila na crno

U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pčinjskog upravnog okruga, u sali Načelstva u Vranju danas je održana edukativna radionica u sklopu projekta „Reci NE radu na crno“, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati.

Radionicu je otvorio načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, a potom je govorio vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović koji je istakao da Inspektorat rada, pored borbe protiv sive ekonomije, istovremeno radi na većoj bezbednosti i poboljšanju zdravlja na radu. 

On je rekao da je u 2017. godini otkriveno preko 22.000 lica koja su radila na crno, a od toga je 94% zasnovalo stalni radni odnos.

U prvih šest meseci ove godine imali smo 8.000 nadzora više nego u istom periodu prošle godine i rezultati pokazuju da je za 20%  manji broj lica koji rade na crno”, rekao je Đurović.

U 2017. godini, najviše lica koja su radila „na crno“ zatečeno je kod poslodavaca u delatnosti usluga smeštaja i ishrane, trgovine, građevinarstva, proizvodnje tekstila, kože i obuće, proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Prema rečima šefa Odseka inspekcije rada u Pčinjskom okrugu Miletija Stojanovića, u prvih šest meseci ove godine, inspekcija rada je obavila 529 inspekcijskih nadzora i utvrdila da je na crno angažovan 341 radnik.

U skladu sa tim, nadležne službe su podnele 91 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti radnog zakonodavstva„, kazao je Stojanović.

Cilj radionica jeste podizanje svesti o važnosti sprečavanja rada na crno i dodatna edukacija šire javnosti o pravima i obavezama radnika i poslodavaca. 

Pored Pančeva, Pirota i Vranja, predviđeno je da se do kraja godine održi još osam radionica u gradovima širom Srbije.