U skupštinskim klupama 17 pripadnica lepšeg pola

Politika nije samo muški posao, žene imaju bolji ugao gledanja!

"Radeći dvadeset godina u jednom mediju bila sam uvek blizu politike ali ne i u politici. Nemam više vremena da gledam sa strane"

PIROT – U novom sazivu Gradske skupštine Pirota od 56 odbornika, 17 je žena,odnosno svaka treća, što je u odnosu na prošli saziv povećanje za pet odbornica.

Medju odbornicama prve Gradske skupštine su  žene različitih zanimanja – doktorke, profesorke, vaspitačice, diplomirani inženjeri, novinarke, ekonomistkinje…

Na listi “Koalicija za Pirot Vladan Vasić “, od 23 odbornika sedam je žena. To su pedijatar dr Milena Dimitrijević, profesorka književnosti Bobana Aleksov Vlatković, vaspitačice Ivana Savić Georgijev i Radmila Mančić, laboratorijska tehničarka Marina Stevanović, specijalista opšte medicine dr Suzana Stanković, diplomirana pravnica Milica Golubović.

Na listi „Aleksandar Vučić-Srbija pobnedjuje“ od 21. odborničkog mesta sedam pripada damama.

U skupštinim klupama sedeće, naime, diplomirana inženjerka agronomije Mimica Kostić Djordjević, zatim, diplomirana ekonomistkinja Tanja Stanković, vaspitačica Sladjana Djordjević, novinarka Olivera Kitanović, ekonomska tehničarka Danijela Mladenović, diplomirana inženjerka zaštite na radu Jovana Icić i ekonomistkinja Sanja Stojanović.

Na listi “Ivica Dačić –SPS“ medju pet odbornika treća na trećem mestu je profesorka razredne nastave Zorica Djorić. Na listi “SDS-LDP“ od tri mandata, jedan je pripao diplomiranoj inženjerki industrijskog menadžmenta Biljani Bogdanović. Na listi GG “Pirotska nova snaga“ od četiri odbornička mesta, treća na listi je inženjerka prehrambene tehnologije Milica Veljković.

Žene imaju drugačiji ugao gledanja

Pedijatar dr Milena Dimitrijević jedna je od sedam žena odbornica “Koalicija za Pirot Vladan Vasić”, je, inače, osvojila 23 od 56 mandara. Ona je treća na ovoj listi. U prošlom sazivu bila je kratko odbornica.

milena dimitrijevic_odbornica sns

„Ispoštovan je zakonski minimum da na listama bude 30 posto žena. Za mene je velika čast, obaveza  i odgovornost što sam odbornica prve Gradske skupštine Pirota. Žene treba da učestvuju aktivno u političkom životu jer one drugačije razmišljaju od muškaraca i imaju drugačiji ugao gledanja na mnoge stvari. Zalagaću se u Gradskoj skupštini da ravnopravno učestvujemo u donošenju svih odluka  a naročito ćemo se zalagati da se glas žena jače čuje u Pirotu i borićemo se protiv rasne diskriminacije. Nasilje nad ženama je jedan od problema. Imamo lokalni tim za zaštitu od nasilja i radićemo na tome da se rad još više unapredi i da lokalna zajednica konkretnije pomaže žene koje su žrtve porodičnog nasilja. Radićemo i na tome da  se pomogne i ženama koje imaju decu sa posebnim potrebama bez obzira da lu su u radnom odnosu ili su nezaposlene“, kaže za Jugmediu dr Dimitrijević.

Ženska odbornička mreža

Novinarka Olivera Kitanović je na 12. mestu odborničke liste ,,Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“. Prvi put je odbornica.

olivera kitanovic_novinarka

„Na našoj  listi bilo je 20 žena, više nego što propisuje zakon i to pokazuje opredeljenje Srpske napredne stranke da žene maksimalno uključi u politički život. Radeći dvadeset godina u jednom mediju bila sam uvek blizu politike ali ne i u politici. Nemam više vremena da gledam sa strane, u parlamentu ću se zalagati za rešenja koja će doprineti celokupnom poboljšanju uslova za život u našoj sredini. Želim da Pirot bude perspektivno mesto u kome mladi žele da žive i gde svi imaju jednake šanse. Posebno ću se angažovati  oko pitanja koja se tiču unapređivanja položaja žena u našoj lokalnoj zajednici.U skladu sa programom svoje stranke, konkretno idejom Foruma žena, predložiću formiranje Ženske odborničke mreže koja će okupiti sve odbornice u Skupštini grada , bez obzira na stranačku pripadnost. To će nam omogućiti da zatražimo da 30 odsto žena bude zastupljeno ne samo u Skupštini, već i u svim rukovodećim strukturama grada.Tražićemo da se u budžetu grada izdvajaju sredstva za zapošljavanje žena, i posebno sagledavanje žena iz ugroženih kategorija – samohranih majki, nezaposlenih žena starijih od 40 godina, žena sa sela, žena invalida, žena Romkinja, žena u statusu izbeglih i prognanih lica. Sredstva će biti usmerena pre svega na izradu projekata i osnaživanje žena za pokretanje sopstvenog posla. Posao odbornika za mene je da glasno kažem ono što svi misle i žele i da tako bude. Mislim da ja to umem i mogu”, ocenjuje Kitanovićeva.

Politika nije muški posao!

Od petoro odbornika SPS-a u Gradskoj skupštini jedina medju njima je profesorka razredne nastave Zorica Djorić.

zorica djoric_odbornica sps

„Prvi put sam odbornica. Nekoliko godina unazad sam uključena u rad OO Socijalističke partije Srbije u Pirotu. Na našoj odborničkoj listi je bilo 20 žena, što je dokaz da su žene u našoj partiji aktivne i priznate. Smatram da politika nije muški posao i da žene ne treba da budu tu samo da bi se ispunile norme i statistika, već da aktivno učestvuju u svim oblastima političkog, društvenog i javnog života, da pokažu svoj radni i obrazovni potencijal. Programska načela Socijalističke partije koja se odnose na afirmaciju društvenog položaja žena, zaštitu rodne ravnopravnosti, zaštitu porodice, rešavanje socijalnih problema, poboljšanje položaja dece, kao i sprečavanje nasilja u porodici su i osnovna ljudska načela i ja ću se u svom odborničkom mandatu odgovorno zalagati da se stanje u ovim oblastima popravi“, naglašava Djorićeva koja je sekretar Izvršnog odbora OO SPS i predsednica Foruma žena OO SPS Pirot.

U dosadašnjem sazivu u Opštinskom veću od sedam člnova tri su bile žene. Oćekuje se da će i u Gradskom veću, koje će imati devet članova i gradonačelnika i zamenika gradonačelnika po funkciji, biti dovoljno predstavnica lepšeg pola.

(Kraj) paz

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare