ZAVRŠENI DANI GLJIVA

U vlasotinačkom kraju pronađeno 88 vrsta gljiva, među njima 4 nepoznate

Četrdesetak gljivara iz Srbije i Hrvatske, među njima i desetak iz Vlasotinca pronašli su, čak, 88 vrsta gljiva na području Vlasotinca i Grdelice, od kojih je 20 ostalo  nedeterminisano, a četiri vrste su potpuno nepoznate.

Dani gljiva u Vlasotincu održani su proteklog vikenda, a gosti su bili prezadovoljni terenom, posebno oduševljeni rezervatom Zeleničje, kažu u Gljivarskom društvu „Rujnica“, domaćin kolegama iz Srbije i Hrvatske.

Očekivali smo da nađemo 20-30 vrsta, s obzirom na dug period bez kiše, ali smo nakon celog dana na terenu  determinisali 68 vrsta i ostalo je 20 nedeterminisanih vrsta zbog manjka vremena. Čak su četiri vrste spakovane da se nose na ispitivanje jer nikom nisu poznate“, kaže predsednik društva Sunčica Jović.

U subotu je održano i predavanje na temu „Gljive kao lek“, a juče su izložene sve sakupljene gljive na platou ispred zgrade opštine, dok su učenici osnovnih škola iz Svođa, Gornjeg Prisjana i Vlasotinca pripremili izložbu radova u vidu maketa, figura od plastelina i crteža na temu gljiva.