Ukida se cenzus, za uspeh referenduma dovoljna samo većina

Za uspeh referenduma u Srbiji više neće biti potrebna izlaznost veća od 50 odsto upisanih birača, već će se usvajati odluka većine izašlih glasača.

To je predviđeno Nacrtom Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim se rok za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu produžava sa sedam na 90 dana.

Kako prenosi Tanjug, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić naglasio je da je cilj predloženih zakonskih izmena usklađivanje sa Ustavom, uz ocenu da je postojeći zakon po nizu svojih rešenja restriktivan, prevaziđen i neusaglašen sa Ustavom i da ograničava korišćenje demokratskih mehanizama garantovanih najvišim pravnim aktom.

“Važeći Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je donet 1994.godine, a minimalno izmenjen 1998.godine, ali je primena niza rešenja tog zakona u praksi pokazala velike nedostatke, zbog čega se referendum i narodna inicijativa retko koriste“, rekao je Ružić na Okruglom stolu o Nacrtu Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Kako je naveo, od uvođenja višestranačja u Srbiji održana su svega tri referenduma na republičkom nivou – 1992, 1998. i 2006.godine, i to na predlog Narodne skupštine, ali ne i građana.

Kada je reč o narodnim inicijativama, zabeležena je samo jedna za koju bi se, ukazao je Ružić, uslovno moglo reći da je ostvarena po važećem Zakonu, a to je inicijativa Fondacije “Tijana Jurić“ za promenu krivicnog zakonika.

“Na lokalnom nivou uspešni referendumi su se održavali samo po pitanju uvodenja mesnih samodoprinosa, što ukazuje da se ovi demokratski instituti slabo primenjuju u Srbiji i to stanje želimo da promenimo“, naglasio je Ružić.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo je već promenom Zakona o lokalnoj samoupravi fiksiralo potreban broj birača za pokretanje narodne inicijative na pet odsto birača u jedinici lokalne samouprave.

Kako je ukazao, tom izmenom ukida se mogućnost da jedinice lokalne samouprave statutima samostano utvrđuju ovaj procenat što je ranije, kaže Ružić, za posledicu imalo to da su pojedine lokalne samouprave predviđale neprimereno visoke procente koji su se kretali i do 25 odsto.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 komentara

 • Mašimo Kosovu koje odlazi nameštenim referendumom. Nepostojećih 800.000 glasača, bar prema podacima RIK i SZS, će ponovo odlučiti našu sudbinu u skladu sa pravilom „ko da više“.

 • Vec vidjeni makedonski scenario. Pripremaju se polako uslovi za referendum o kosovu. Narod ce bojkotovati, botovi ce glasati i to je to.

 • Преамбула Устава, може се мењати само 2/3 већином, јер је тако утврђено Уставом, тако да се ово не односи на Косово…

  • Na referendumu se donosi odluka o promeni ustava i to većinom glasova od broja izašlih na glasanju.Broj izašlih mora biti 50%+1 birač.Ovo Vaše 2/3 se odmosi na sledeće.za pokretanje predloga za promenu ustava potrebna je i inicijativa 1/3 poslanika.Da bi taj predlog završio na referendumu potrebna je(sad ovo Vaše)2/3ska većina u skupštini.
   Ovaj ptedlog promene ustsva pored(napredih ideja)ima jedini cilj da se IZBRIŠE pteambula,jer je procenjeno da ova vlast sa sašnjom procedurom ne bi imala 50%+1 glas.
   To je to“da se Vladi ne dosrte.

 • Još jedan dokaz da naš voljeni vodja,našu otadžbinu krupnim koracima vodi na vrh svetske slobode i demokratije.I dalje.Ovom merom otklonićemo uticaj opozicije,koja ništa ne radi,samo lenstvuje.Mi koliko nas ima,a ima nas mnogo,negde oko 23,6% svojim glasanjem doprinećemo velikoj pobedi našeg vodje.
  M.N.more da se ja pitam,ukinuo bi referendum,tj.bio bi referendum ali sa samo jednim glasačem.Naravno,taj glasač je naš vodja.Pa neka Erdooan „pukne od muke“I mnogo bi uštedeli naročito na gorivo za džipove.
  P.S.odo na senvič PTP,imam dojavu da su moje kolege botovi na referendumu izglasali da dobijem 9/4 porcije,a vama prijatno ma šta jeli.

 • Niste svesni zakopavate sami sebe i ovako nismo voljeni a to bi bilo jednoumlje ako se ne rasvestite bicete u izolaciji i bog vam nece pomoci Neznam sta se desava radi vladavine unistavate naciju nadam se da nece biti izglasan predlog za dobrobit Srbije

  • Nažalost svih nas poštivani Anonimni pao je dogovor i pare su uzete i sad nema nazad inače ode glava.

vaš komentar