Umetničko delo Dragoslava Krnajskog krasi izlog leskovačke biblioteke

U Galerijskom prostoru Narodne biblioteke “Radoje Domanović“ Leskovac, danas je postavljena skluptura “Jedro” autora Dragoslava Krnajskog, zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja koje je odobrilo sredstva za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti u Republici Srbiji.

Leskovac je jedan od prvih gradova koji je počeo saradnju sa umetnicima i realizovao projekat Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije pod nazivom “Uređenje prostora“, a direktorka Vesna Ilić kaže da je ovo jedinstvena prilika da se dokaže da biblioteka treba da bude spoj i sklad, ne samo knjiga, već i svih umetnina i umetničkih dela.

 “Imamo veliku čast da danas i ugostimo našeg autora koji će sam montirati svoje delo, a prostor će biti ukrašen ne samo u biblioteci, već će biti obogaćeni i pogledi svakog prolaznika jer će se skluptura nalaziti u samom centru grada. Drago mi je što smo jedni od prvih koji počinjemo saradnju sa umetnicima”, istakla je Ilićeva.

Sam autor nije krio zadovoljstvo što je baš njemu pripala čast da upravo kroz njegovo delo krene ova saradnja između Ministarstva kulture i biblioteke.

“Ono što je takođe važno je što i lokalna samouprava na neki način participira u ovome, jer je prepoznala značaj celog ovog projekta. Za umetnika je od izuzetnog značaja postojanje otkupa kao takvog, pre svega zbog činjenice što je to neka vrsta podsticaja za nas. Naravno, nadamo se da će se ubuduće izdvajati više sredstava za ove namene”, kazao je Krnajski.

O svom umetničkom delu kaže da se jedrom bavi dosta dugo i da taj simbol za njega predstavlja energiju koja se kroz ovu sklupturu emituje.  

“Ova skluptura može da se prilagođava uticajama, upotrebio sam bakarne pločice. Može da bude u enterijeru i eksterijeru, na kiši i na vetru. Interesantno je da jedro u stvari visi u prostoru i da dobija to neko malo pomeranje koje mu daje još više energetskog naboja”, objašnjava umetnik.