UNICEF uplatnica za pomoć Nepalu uz majske račune za JKP „Objedinjena naplata“

Pomoć Nepalu moguće uputiti i direktnim uplatama na žiro- račune UNICEF-a, kao i slanjem SMS poruke na broj 9009.

NIŠ – Građani Niša moći će da upute novčanu pomoć ugroženoj deci Nepala putem UNICEF uplatnica koje će dobiti uz majske račune za usluge JKP „Objedinjena naplata“.

Svim zainteresovanim građanima biće omogućeno da, na već popunjenim uplatnicama, dopišu željeni iznos donacije, te da plaćanje izvrše na šalterima pošte, odnosno banke po izboru.

Podsećamo da je pomoć Nepalu moguće uputiti i direktnim uplatama na žiro- račune UNICEF-a, kao i slanjem SMS poruke na broj 9009.

Posle serije razornih zemljotresa u Nepalu, građani Srbije pokazali su visok nivo globalne solidarnosti i veliku želju da pomognu ugroženoj deci u ovom području. UNICEF poziva građane Srbije da nastave da neguju duh solidarnosti i pomoći drugima, jer je u ovom trenutku neophodno da se prikupi 50 miliona američkih dolara neophodnih da se u sledeća tri meseca pruži humanitarna pomoć deci i porodicama Nepala.

Svakog sata u Nepalu se rađa 12 beba koje nemaju pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti u područjima u kojima su oštećena porodilišta.UNICEF upozorava da će narednih meseci biti ugroženi životi skoro 18,000 beba i majki ukoliko se ne preduzmu hitne mere za obnavljanjei ponovno uspostavljanje funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Najmanje 70% porodilišta u 14 najteže pogođenih okruga Nepala je oštećeno ili uništeno, a u nekim područjima taj procenat je čak 90%. Objekti koji su u funkciji su preopterećeni, pa mnoge trudnice ostaju uskraćene za adekvatnu zdravstvenu zaštitu neophodnu za bezbedan porođaj.

„Broj majki koje se porađaju van bolnica i porodilišta se povećao za skoro trećinu od kada je zemljotres pogodio Nepal prošlog meseca,“ kaže Tomo Hozumi, direktor UNICEF-au Nepalu. „Prvi dani života su najkritičniji i najopasniji za život deteta. Mi smo jako zabrinuti za bezbednost novorođenčadii njihovih majki.“

Uprkos napretku u poslednjih nekoliko decenija, u Nepalu je pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za majke i njihovu tek rođenu decu bio je ograničen i pre zemljotresa. Svakog38 novorođenčadi dana umire od uzroka koje je moguće sprečiti, a jedna žena umre na svakih osam sati zbog komplikacija prilikom porođaja. Pre zemljotresa, samo trećina majki u 14 najteže pogođenih oblasti porodilo se u zdravstvenim ustanovama, dok je tri od pet trudnicaširom zemlje primilo antenatalne usluge. UNICEF strahuje da je pustoš kojusu prouzrokovali zemljotresi drastično pogoršala dostupnost adekvatnoj zaštiti.

„Baš kao novorođenim bebama, i trudnicama je neophodna nega, jer se rizik od prevremenog porođaja, pobačaja i komplikacija povećava usled stresa izazvanog zemljotresom,“ kaže Tomo Hozumi. „Prema našim procenama, u stradalim delovima Nepala, 90 žena dnevno ima potrebu za carskim rezom a u ovom trenutkusistem sa tim ne može da se izbori.

(Kraj)