Uređenje pomoćnih zgrada u kompleksu Muzeja Ponišavlja u Pirotu

Posle rekonstrukcije krova kuće Malog Riste u kojoj se nalazi Muzej Ponišavlja Pirot koja je završena u decembru prošle godine, uređuju se i pomoćne zgrade u dvorištu Muzeja.

Radove na sanaciji krova Muzeja sa četiri miliona dinara finansiralo je Ministarstva kulture, deo u iznosu oko 250.000 obezbedila je lokalna samouprava u Pirotu, a Muzej iznos od 400.000 dinara.

“Za rekonstrukciju krova na pomoćnoj zgradi koja je stara više od sto godina, a u kojoj je bila naša Foto laboratorija, iz budžeta grada izdvojeno je 250. 000 dinara, za popravku plafona 130 . 000, dok je za popravku električnih instalacija izdvojeno 75. 000 dinara. U planu je da se obnove i ostale pomoćne zgrade i stvori prostor za kancelarije, biblioteku i galeriju i da se iz zgrade Muzeja gde je stalna postavka izmeste dve kancelarije”, kaže za Jugmedia direktor Muzeja Saša Jovanović.

Dodaje da će od 17. juna u Muzeju biti organizovana Škola istorije, koju će voditi kustos Muzeja Mila Panajotović a namenjena je pirotskim osnovcima.

Kuća porodice Hristić, jedan je od najvrednijih spomenika starovaroške arhitekture u ovom delu Srbije i spomenik kulture od izuzetnog značaja. Sagrađena je 1848. godine po narudžbini bogatog pirotskog trgovca Hriste Jovanovića – Malog Riste.

Ona pleni pažnju svojom neobičnom fasadom s čudesno rešenim prozorima, doksatima i krovnom konstrukcijom. ona je primer spomenika tradicionalne arhitekture sredine 19. veka a muzejska postavka je originalna i autentična srpska kuća 19. veka.

U depoima Muzeja Ponišavlja čuvaju se veoma važni eksponati iz oblasti etnologije, arheologije i istorije, bogata je i likovna zbirka a i sama zgrada Muzeja je prava dragocenost.

U nekoliko navrata zgrada i kompleks Muzeja poslužili su kao autentična scenografija za snimanje filmova, poput Zone Zanfirove, Ivkove slave, Vrati se Zone.