Vranjanke spremaju paradajz i ljutiku

Od Velike Gospojine vranjske pijace su gotovo krcate sveže ubranim voćem i povrćem. Otada Vranjanci su na veliko počeli i da kupuju papriku i paradajz za spremanje zimnice. Vranjske domaćice, prema rečima Saše Hristova, najboljeg proizvođača paprike i paradajza iz Donjeg Trebešinja, su trenutno najzainteresovnije za kupovinu paradajza i ljute paprike vezanke od kojih spremaju mleveni paradajz za u flaše i ljutiku.

„Cena paradajza se kreće od 80 do 100 dinara za kilogram. Istu količinu vezanaki prodajem po ceni od 130 do150 dinara, papriku ajvarku po100 dinara, a ljute papričice po 120 dinara. Cene su trenutno na prošlogodišnjem nivou. Međutim, smatram da će one rasti još više jer je suša desetkovala ovogodišnji rod paprike“, kaže Hristov.

Naš sagovornik, međutim, nema taj problem jer je konstantnim navodnjavanjem uspeo da održi sav zametnuti rod na zasađenom povrću koji ove godine neće biti manji od četiri tone. Ne brine ni za prodaju jer mu se konstantno javljaju dugogodišnje mušterije koje kod njega žele da rezervišu papriku za zimnicu.

Po papriku i paradajz kod Saše došla je i vremešna Vranjanka Anka koja je rado podelila recepte svojih specijaliteta koje pravi od paprike i paradajza.

„Spremanje zimnice počinjem sa mlevenim paradajzom. Ovaj vranjski specijalitet spremam isključivo od roze paradajza koji ima fntastičan ukus. Spremam ga tako što na pet kilograma očišćenog i samlevenog paradajza stavim četiri kašike soli, tri kašike šećera, jedan vinobran i jedan konzervans. U ovu masu obavezno dodam šargarepu po ukusu, tri do četiri paprike vezanke ljute i peršun. To uz povremeno mešanje ostavim da stoji dva dana i onda sakupim u dobro oprane flaše.“, kaže Anka.

Ova domaćica kaže da svake godine počasti svoje ukućane i takozvanom lovačkom salatom koja je izuzetno jednostavna za spremanje.

„Za ovaj specijalitet potrebno je sitno iseckati tri kilograma paprike i isto toliko dobro očišćenog i oljuštenog paradajza. Kada se sve to lepo isecka u posebnu šerpu na šporetu staviti da se kuva trista grama zejtina,trista grama sirćeta, dvesta grama šećera i soli po ukusu (jedna kašika). Kada to prokuva dodati iseckanu papriku koja  se kuva u toj masi dok ne omekne. Odatle kašikom izvaditi papriku i u tu istu šerpu staviti iseckani paradajz da se kuva dok ne ostane na dno šerpe. Potom u tu masu ponovo vratiti papriku, pa onda dodatii glavicu belog luka i jedan konzervans. Kada se sve to dobro sjedini celokupnu vruću masu sakupiti u tegle.“, savetuje Anka.

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar