Zadrugari “Skobaljića” osvajaju slovenačko tržište

LESKOVAC – Povrtari i osnivači Zemljoradničke zadruge „Skobaljić“ izvezli su u Sloveniju prve količine mladog luka, papričica i kupusa u vrednosti od šest hiljada evra.

 Dogovorili su saradnju sa „Agrarijom“ iz Kopra i „Merkatorom“ tako da će nastaviti da evropskom tržištu izvoze ne samo svoje već i proizvode svojih komšija.
Inicijator osnivanja zadruge je Momčilo Jorgaćević, poznati ugostitelj iz Ljubljane koji u rodnom selu obrađuje 60 hektara zemlje. Za manje od mesec dana sredili su papirologiju i obezbedili prostor. Jorgaćević im je besplatno ustupio svoj plac u centru sela gde su uveliko radovi na izgradnji skladišta, mini hladnjače i tople prerade.
Za prijem robe i pakovanje zadužen je tehnolog Nenad Stojanović dok direktor Saša Tončić prati šta stiže sa njiva i koji su pariteti na tržištu.
Osnivači su još I Trojan IlićJovan Stojanović, Zoran Cvetković, Zoran Marković, Stojan Stojanović, Dragoljub Jorgaćević, Slobodan Cvetković, Živojin Ilić.

“Paradajz u Sloveniji uvek košta evro a kod nas mu tokom leta cena padne na 0,05 centi. Planiramo da otkupljujemo i voće ali ćemo da izvoziti u konzumnim pakovanjima od 200 grama a ne na gajbama, izjavio je Jorgaćević.

(kraj)