Zeleni ustanak napravio aplikaciju za merenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu u Leskovcu

Udruženje građana “Zeleni ustanak” Leskovac uz podršku xEco – Ekstremne ekologije i u okviru svoje internet prezentacije www.zeleniustanak.rs napravilo je aplikaciju u okviru koje naši sugrađani mogu pratiti kvalitet vazduha u realnom vremenu, zajedno sa zdravstvenim preporukama.

Kako dodaju u saopštenju, povod je njihova prošlogodišnja inicijativa u okviru koje smo postavili nekoliko senzora za merenje kvaliteta vazduha u Leskovcu.

Novorazvijena web stranica prikuplja merenja u realnom vremenu sa svih senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM2.5 čestica u vazduhu postavljenih u Leskovcu nakon prošlogodišnje akcije udruženja, usrednjuje ih na satnom nivou i prikazuje u prilično jednostavnoj formi zajedno sa zdravstvenim preporukama.

„Inače, prvobitna ideja u Udruženju je bila da se ta web stranica prikazuje u realnom vremenu na LED bilbordu u centru Leskovcu. Međutim sofver koji upravlja LED bilbordima još uvek nema tehničkih mogućnosti za tako nešto“, dodaju u saopštenju.

Podsećaju da je isto udruženje prošle godine pokrenulo akciju postavljanja senzora za merenje nakon koje sada u Leskovcu ima 6 takvih senzora.

U planu je instalacija i dodatnih 4-5 senzora nakon što se tržište elektronskih čipova malo stabilizuje odnosno njihova cena padne na razuman nivo.

Prošlogodišnja akcija je inače pokrenuta u saradnji sa prvom srpskom građanskom mrežom za otvorene podatke merenja koncentracije čestica zagađivača “Vazduh građanima” kao i Internet društvom Srbije koje između ostalog aktivno radi na promociji i široj upotrebi internet tehnologija u rešavanju ekoloških problema.

„Sve ovo naravno predstavlja samo prvi korak ka čistijem i zdravijem vazduhu u Leskovcu na kom moramo da radimo svi zajedno, i pojedinci i udruženja i gradska uprava i druge nadležne institucije. I to na primer unapređenjem i/ili zamenom individualnih ložišta na čvrsta goriva, većom upotrebom slorane energije kako za toplu vodu tako i za napajanje električnom energijom pogotovu imajući u vidu veoma dobar geografski položaj Leskovca za tako nešto kao i od skora dostupne subvencije i zakonski regulisanu mogućnost da svaki potrošač može postati i proizvođač električne energije, ograničenom upotrebom automobila u užem gradskom centru, izgradnjom biciklističkih staza i većom upotrebom bicikala i trotineta za kretanje po gradu,  i slično“, dodaju.

Pored svega toga, ističu, javne zelene površine imaju posebnu i veoma bitnu ulogu u unapređenju kvaliteta vazduha u gradskim sredinama i predstavljaju svojevrsna pluća svakog grada. Stoga je adekvatno i pravovremeno urbanističko planiranje u tom domenu veoma bitno.

Prema Generalnom urbanističkom planu Leskovca (GUP-u) stepen ozelenjenosti koji predstavlja odnos ukupne površine zelenila prema broju stanovnika u Leskovcu iznosi samo 6.6 m2 po stanovniku dok njegova minimalna vrednost treba da bude 25  a preporučena između 30 i 80.

Prema tome evidentan je nedostatak zelenila u Leskovcu pa je u nacrtu Izmena i dopuna GUP-a do 2025. godine koji je do skora bio na javnom uvidu jasno naglašeno da je potrebno formirati nove javne zelene površine u gradu a sve postojeće zadržati.

„Međutim, u praksi se vrlo često prilikom izrade, izmena i dopuna planova nižeg reda odnosno planova generalne regulacije takve i jasne smernice planova višeg reda zanemaruju i uglavnom vrši prenamena zemljišta u višeporodično stanovanje kako bi se dalje omogućila izrgadnja višespratnica. Iz udruženja podsećaju da se upravo tako nešto desilo i 2010. godine sa lokacijom kod “Pepeljuge” čime je planski omogućena gradnja višespratnice u parkiću i igralištu za decu.  Takve planske i “nenamerne” greške je sada i nakon više od deset godina malo teže, ali naravno ipak moguće ispraviti“, zaključuju u saopštenju.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
poslanici moji, čitate li
25.01.2023. 13:57
ZIJING pod zaštitom države
25.01.2023. 14:27

Ovaj najveći zagadjivač u Srbiji ne plaća zagadjenje, propisom nije obuhvaćen, niti mu izdaju rešenje o taksi za naknadu za korišćenje javnog dobra. Gradjani uglavnom ne znaju ovakve stvari. Ostala preduzeća moraju da plate a strance smo oslobodili, iako najveći zagađivači. On zagađuje i vazduh i zemlju. vodu, sve

ZIJIN pod zaštitom države
25.01.2023. 14:28

Ovaj najveći zagadjivač u Srbiji ne plaća zagadjenje, propisom nije obuhvaćen, niti mu izdaju rešenje o taksi za naknadu za korišćenje javnog dobra. Gradjani uglavnom ne znaju ovakve stvari. Ostala preduzeća moraju da plate a strance smo oslobodili, iako najveći zagađivači. On zagađuje i vazduh i zemlju. vodu, sve