Žetva pšenice u punom jeku, prinosi prosečni

Žetva pšenice u Jabalaničkom okrugu završena je na oko 60 posto površina od ukupno zasejanih 14.250 hektara, a njen završetak očekuje se do kraja ovog meseca. Prosečan prinos po hektaru je 3 do 3,5 tone. Međutim, tamo gde su ratari primenili pune agrotehničke mere i setvu obavili u optimalnom roku, prinos je i 7 do 8 tona po hektaru. Cena po kilogramu pšenice je od 18 do 20 dinara.

„Kiša koja je padala ovih dana, malo je usporila žetvu, ali kako se već od sutra najavljuje lepše vreme, mi očekujemo da će ona biti završena do kraja jula“, kaže za Jugmediu Boban Stanković, savetodavac za ratastvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Leskovac.

Kvalitet pšenice, dodaje, je zadovoljavajući.

„Prema našim analizama prosečna vlažnost zrna je od 12 do 14 posto i jedino bi kišno vreme moglo da ga naruši. Pun prinos ostvarili su pojedini ratari u Pečenjevcu, Brestovcu, području Južne Morave, sa 7 do 8 tona po hektaru“, ocenjuje Stanković.

On podseća da na cenu pšenice utiče njen kvalitet, zalihe na domaćem i svetskom tržištu, odnosno tržište.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare