„Abrašević“ i „Lola“ podigli publiku na noge (VIDEO)

„Abrašević“ i „Lola“ podigli publiku na noge (VIDEO)
Podeli:

LESKOVAC – Kako je i najavljivano, zajednički koncert anasambala „Abrašević“ iz Leskovca i „Lola“ iz Beograda oduševili su i podigli večeras na noge publiku zajedničkim novogodišnjim koncertom u Narodnom pozorištu u gradu na
Vetrnici.

Spletom i naizmeničnim veselim šopskim igrama, igrama iz Vranja i istočne Makedonije, iz Negotinske krajine, Pirota, Osgovskih planina, šokačkim i igrama vojovođanskih Cigana i Natama, te, igrama iz Vranja i istočne Makedonije, dva anasmbla priredili su veče za pamćenje, a devojčice i dečaci iz Abrašavića izazvali nepodeljene simpatije igrama iz zapadne Srbije i vlaškim igrama iz okoline Kladova.

abraswevic_2

KUD Abrašavević osnovan je daleke 1905. godine, ušli smo u 116. godinu postojanja. Imao je prekide u vreme balkanskih ratova, Prvog svetskog u Drugog svetskog rata i od 2009 do 2014. godine, kada uopšte nije nastupao, a večerašnji nastup je prvi veliki i značajni nastup, rekao je Bratislav Stanisavljević, šef ansambla obraćajući se publici koja je tražila mesto više.

Nešto ranije priređen je prijem u kabinetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića za predstavnike dva društva, na kome je direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić ocenila da je ukidanjem Abraševića u mirnodopskom vremenu napravljen – zločin.

abrasevic_lola

Onaj koji je jednim svojim potpisom pre par godina ugasio KUD Abrašević, napravio je zločin prema kulturi i tradiciji Leskovca koja je sa ovim kulturno-umetničkim društvom negovana još od 1905. godine„, poručila je Conićeva.

abrasevic_publika

“Abrašević” sada funkcioniše kao ansambl narodnih pesama i igara pri LKC-u u još neadekvatnim uslovima za vežbanje, pa rukovodstvo ove kulturne ustanove traga za pogodnijim prostorom.

abrasevic_prijem

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Uzivanje je gledati ovakve koncerte narodnih igara,jer je ovo pre svega negovanje tradicije i kulture a Abraševic je pravi primer.
  101 godina je neverovatna istorija ovakvog umetnickog drustva i velika privilegija.
  Ovaj prvi veliki nastup je vazan za njih i nase gradjane.
  Svaka čast sto je grad Leskovac pomogao i oziveo KUD Abrasevic.
  0  0
 2. Tradicija od 1905 i 100 godina istorije ovog kulturno umetnickog drustva je neverovatan uspeh.
  Drago mi je sto je grad izasao u susret,pomogao da sve ovo opet funkcionise i obnovi se.
  Jos jedan dokaz da ova vlast brine o kuturi,tradiciji kao i svemu ostalom.
  0  0
 3. U pravu je direktorka sto kaze da je nacinjen „zlocin“ kada je ugasen Abrasevic pre 6,7 godina.
  A to sve zahvaljujuci rezimu DS-a jer ih je bilo briga za kulturu i uopste sve sto vredi-nisu zeleli da daju podrsku.
  Ovo umetnicko drustvo je obelezje Leskovca po cemu je prepoznatljiv na neki nacin grad, i onda dodje Sasa Pesic iz žute elite ugasi „KUD“ ..bruka.
  0  0
 4. I trebamo se ponositi ovim KUD-om, sama obnova ansambla je veliki podstrek u podizanju kulture na normalniji i visi nivo.Zločin je da se ovako nesto upropasti i zaboravi. Za razliku od predhodne vlasti ova vlast se na sve načine trudi, i bori da obnovi ono sto je ugaseno, i da stvori sve sto nam je uskraceno.
  0  0
 5. Bravo za sjajan nastup Abraševića sinoć. Pokazalo se koliko su Leskovcu potrebni ovakvi sadržaji i sramota je što je nekadašnje gradsko rukovodstvo ugasilo sto godina staro kulturno-umetničko društvo
  0  0
 6. Abrašević je deo istorije ovog grada i dobro je to što je obnovljen njegov rad. Odluka iz 2010. godine da se ugasi ide na dušu onih koji su uzgred uništili i ostale simbole ovog grada. Srećom obnavlja se jedno po jedno.
  0  0
 7. Abrasevic je simbol grada, ali prethodna vlast nije bila zainteresovana da ga sacuva sto je zalosno! I u tezim uslovima su opstajali! Radi se samo o nemaru pojedinaca!Bitno je da ponovo pocinje aktivno sa radom, a sve to zahvaljujuci lokalnoj samoupravi!
  0  0
 8. Borac protiv apatije 27. decembra 2016., 2:33 am

  Abrašević radi zahvaljujući Bati Stanisavljeviću i mladim ljudima, koji su članovi (neki više od decenije). Da nema njih ne bi bilo ni Abraševića.
  0  0
 9. Nista ne bi bilo od svega da nije mladih ljudi iz Kud-a Abrasevic koji su preko 20god u tom drustvu. Zahvaljujuci njihovoj ljubavi prema folkloru se Abrasevic ponovo vraca na velika vrata, pa tek onda zahvalnost gradu. Jer da nije njih, ko bi igrao?!
  0  0

Comments are closed.