ALARMANTNO Od gripa obolelo 590 Leskovčana, jedan i od SVINJSKOG GRIPA 

ALARMANTNO Od gripa obolelo 590 Leskovčana, jedan i od SVINJSKOG GRIPA 
Podeli:

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Leskovac saopštio je da je na osnovu izveštaj sa Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak“ potvrđeno da je u Jablaničkom okrugu od gripa obolelo 590 osoba, među njima je i jedna osoba od virus gripa Influenza A(H1N1), poznatijeg kao – svinjski grip.

Do ovog otrkrića se došlo na osnovu analiza uzoraka briseva uzetih iz ždrela i nosa. Pacijent je zbog komplikacija gripa hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Nišu.

Virus gripa H1N1 nastao mutacijom humanog, svinjskog i ptičijeg gripa. Prvi simptomi gripa AH1N1 povišena temperatura prisutna više od 3 dana, otežano disanje i malaksalost u mišićima, zatim,  plavetnilo/cijanoza, krvav ili obojen sputum (sluz), bol u grudima, pogoršanje mentalnog statusa i nizak krvni pritisak.

Na isti način otkrivena su i dva slučaja oboljevanja od gripa virus gripa Influenza B, a obe osobe sun a mabulatnom lečenju, s obzirom das u simtomi ovog gripa nešto blaži.

Inače, gripom je najviše, kako navode u ZZZJ “zahvaćena populacija u uzrasnoj grupi od 30-64 godina starosti populacija a zatim u uzrasnoj grupi od 5-14 godina starosti (predškolske I školske dece), sa najvećim brojem obolelih u gradu Leskovacu”


Podeli:
  1. „Mi smo ljudi bolesni…u deponiju živimo!“

Comments are closed.