Direktorka škole: Za sprečavanje vršnjačkog nasilja potrebna saradnja roditelja

Direktorka škole: Za sprečavanje vršnjačkog nasilja potrebna saradnja roditelja
Podeli:

Nakon pisanja juGmedie o tri incidenta koja su se dogodila u osnovnoj školi “Svetozar Marković” u toku minulih petnaest dana, oglasila se direktorka ove obrazovne ustanove Tamara Janković koja navodi da je “nasilničko ponašanje “apsoludno neprihvaćeno” i da školski Tim za bezbednost  razmatra svaki pojedinačan slučaj.

U saopštenju za javnost, koje je objavljeno na zvaničnom sajtu škole, direktorka kaže da je povodom nekoliko zabeleženih slučaja u poslednjoj nedelji u školi, u ponedeljak, 15.oktobra održana vanredna sednica Nastavničkog veća na kojoj je razmatrana disciplina učenika i mere koje će se preduzeti u narednom periodu.

Ništa u školi nije prepušteno slučaju, obaveštene su sve institucije od roditelja do Policijske uprave. Nije bilo propusta u postupanju i učinjeno je sve što je zakonska obaveza škole. Međutim, briga o deci se ne može svesti na “zakonske okvire” i “niz postupaka u proceduri”,  rad sa decom je mnogo više od toga. To su svakodnevni razgovori, svakodnevni kontakti sa roditeljima, jer je to jedini način da se deci pomogne da sve svoje dileme u odrastanju i sazrevanju prihvate i razumeju”, navodi se u saopštenju.

Direktorka naglašava da je za posao nastavnika od krucijalnog značaja saradnja sa roditeljima, koja, kako kaže, nažalost, ponekad izostaje.

S tim u vezi zakazani su roditeljski sastanci na kojima će biti predočeno da odgovornost za ponašanje svoje dece imaju oni i da su nastavnici i roditelji na istoj strani kada je vaspitavanje u pitanju-partneri, a ne suprotstavljene strane”, dodaje ona.

Agresivno ponašanje je, kako se zaključuje u saopštenju, sve češći oblik ponašanja pa ne čudi da je u porastu i kod dece. Za nasilje u školama najčešće su optuženi nastavnici koji se, zapravo, jedini suštinski bave ovim problemom. Međutim, nasilje kao oblik komunikacije u školi predstavlja posledicu, uzroci su u većini slučaja van časova i velikih i malih odmora. Novi Zakon sistema obrazovanja i vaspitanja školama je ponudio nove mere kažnjavanja, ali one kao takve mogu biti svrsishodne samo ako su u porodici prihvaćene kao kazne. Ukoliko učeniku smanjena ocena iz vladanja ne predstavlja kaznu, ona neće imati vaspitnu ulogu.


Podeli:
 1. Sve sto je direktorka rekla je na svom mestu. Sve je teze biti nastavnik i autoritet deci ukoliko nema domaceg vaspitanja i saradnje sa roditeljima.

  22
  5
  • Deca joj se šetaju po hodnicima za vreme časova. U hodnicima nema nikoga. Tetkice i čičkice takozvane sede pored vrata i ogovaraju,deca ih ne interesuju. Toliko o tome šta se radi po školi. Bitno da roditelji ne dižu galamu.

   8
   18
   • malo stariji djaci 19. oktobra 2018., 10:33 am

    kuriri portiri ne treba da vode racun o tome nego dezurstvo koje se menja nedeljno od ucitelja i nastavnika zavisi , deca su sad mirnija i bolja u odnosnu na generacije (88,89,90,91,92 i 93) , propitajte te ljude koji su rodjeni od 1988 do 1993 neka vam iz bilo koje skole neko isprica za njihovo vreme kako je i sta bilo pa uporedite sa dansnjim prepucanim pricama iz skole …

    5
    1
    • Kod malo starijih djaka ,nije bila ta direktorka, jesi li razmislio malo botu kad si to pisao.Ja ti kažem ,kakvo je činjenično zatečeno stanje.

     2
     2
   • Jesu li Vam tvrdnje o stanju po hodnicima validne ili su proizvod nekog Vašeg nezadovoljstva ili afekta?

 2. Dzaba sve ako nasilnici odu na sud pa sudija pozove vestaka koji to nije da vestaci i povrede i tuzioc koji ne radi svoj posao vec prihvata sve sto mu sudija naredi,ne prisustvuje sudjenju,nema primedbi i zahteva,nema pitanja nikome,,pa dzaba lekarski izvestaji i svedoci ,dzaba izjave policajaca sa uvidjaja,sudija odluci da nema krivaca jer nije dokazano ko je zadao tacno koji udarac i oslobodi nasilnike kao u slucaju od letaos kada su prebijena deca ispred zgrade u suvoj reci !!! Tako se nasilnici osile kada vide da im niko ne moze nista i dobijamo posle prave kriminalce koji pobedjuju sistem !!! Molim redakciju da objavi komentar

Comments are closed.