Donja Lokošnica: Jovana Kostić pobednica u nizanju paprika

Donja Lokošnica: Jovana Kostić pobednica u nizanju paprika
Podeli:

Za samo minut i deset sekundi dvadesetjednogodišnja Jovana Kostić nanizala je danas 100 paprika „kozji rog“ na tradicionalnoj manifestaciji Paprikarijada u leskovačkom selu Donja Lokošnica, gde se uzgaja autohtona začinska paprika koju meštani još zovu – nizača.

Ovogodišnja pobednica je bila najneiskusnija među devet takmičarki jer se proizvodnjom paprika i nizanjem bavi tek četiri godine, kada se iz Bogojevca udala u Donju Lokošnicu.

Nisam se spremala, retko nižem, ali brzo, mogu i zatvorenim očima da nanižem nizu, doduše ne ovako brzo“, kaže mlada žena.

Istovremno za najboljeg proizvođača paprika proglašen je Saša Nedeljković (42) iz tog sela, koji proizvodi nizaču na 40 ari.

Ove godina je bila jedna od najboljih u poslednjoj deceniji, pa je i paprika odličnog kvaliteta. Pogodovale su joj velike vrućine“, objašnjava pobednik, čija porodica generacijama proizvodi začinsku papriku.

Pobednici ali i drugi učesnici manifestacije dobili su priogodne poklone od grada Leskovca, koje je uručio gradonačelnik Goran Cvetanović.

Za Donju Lakošnicu se čulo nadaleko, ne samo u Srbiji, nego i u zemljama van Srbije, ocenio je Cvetanović.

Trebate da poslužite kao primer jer u konstantnom radu leži ključ za napredak i razvoj. Znamo da vam je zato neophodna pomoć države i grada, zato i mi nastojimo da radimo bez odmora i pauze“, dodao je Cvetanović.

Podsetio je da se intenzivno radi na izgradanji auto-puta, što je posebno važno za poljoprivrednike i transport njihove robe.

Konstantno radimo na smanjenju nezaposlenosti. Od 2013. do jula ove godine zaposleno je 4.079 lica, radimo na dovođenju investitora, otvaranju novih pogona, ali istovremeno znamo da su naše najveće fabrike ovde na poljima“, istakao je Cvetanović, naglašavajući da će 824 poljoprivrednika dobiti subvencije do kraja ove godine.

Više o proizvodnji paprika u ovom selu pročitajte OVDE.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Lepo, svaka čast dete. Sledeće godine dolazim da navijam.

  2. Gde ih toliko zaposli kad vise znam koji su ostali bez posla

    • Džinsi i Jura proširili su svoje kapacitete i samo poslednjih par godina uposlili par hiljada ljudi, otvorena je i fabrika u Grdelici, subvencijama za samozapošljavanje otvoreno je mnogo mikro preduzeća, dosta je uloženo i u poljoprivrednu proizvodnju subvencijama za proizvođače …. očigledno ne živite u Leskovcu ili je vaš komentar zlonameran.

Comments are closed.