DSS: Ko štiti one što zagađuju i ubijaju naše reke?

DSS: Ko štiti one što zagađuju i ubijaju naše reke?
Podeli:

Zbog mnogih ekoloških katastrofa koje su zadesile reke n augu Srbije, a pred kojima se kako tvrde žmuri, savet za ekologiju DSS Leskovac izražava ozbiljnu zabrinutost i pita se koje su posledice visoke koncentracije hemikalija u skoro svim našim rekama, ali i kako je moguće da zaštićeni budu oni koji ugrožavaju sve… čak i one koji ih štite?

Saopštenje prenosimo u celosti:

Južna Morava kojom godinama plove tone otpada početkom leta ove godine dobila je u više navrata karakterističnu crvenu boju. Kada se osvrnemo na pomor živih organizma koji je prošlog leta zbog izlivanja različitih vrsta opasnih materija zadesio reku Veternicu, veštačko uticanje na vodostaj Rupske reke i Vučjanke, izlivanje na hiljade litara mlečnih proizvoda u reku Vlasinu možemo zaključiti da je naš ekosistem u poslednjih nekoliko godina ozbiljno ugrožen.

Nadležni organi se i dalje ograđuju i pokušavaju da nas ubede kako su dešavanja na našim rekama sasvim normalna, čak i ona koja se golim okom mogu videti i osetiti svim ostalim čulima ( miris hemikalije za farbanje tkanina koja je zacrvenela Južnu Moravu, nizak vodostaj na Vučjanki i Rupskoj reci kao i njihovo stalno mućenje usred građevinskih radova u gornjim tokovima, pomor riba koji permanentno zadešava reke na jugu Srbije već nekoliko godina ) čak se i ovakvi prizori od strane nadležnih organa predstavljaju kao nešto sasvim normalno i prirodno. Predstavljaju nam divljanje zaštićenih zagađivača kao nešto što ne može ugroziti naš ekosistem.

Na proteste različitih udruženja ljubitelja prirode lova i ribolova se ne obraća pažnja, opštem problemu ne pridaje nikakav značaj, a od bilo kakvog rešenja ove alarmantne situacije kao da smo vekovima daleko.

Evo koje su se promene desile na našim rekama u poslednjih godinu dana.

Južna Morava ( hemikalija za farbanje tkanina koja je izazvala pomor mlađi i krupnijih primerka riba duž čitavog toka )

Reka Veternica ( pomor riba usled izlivanja amonijaka i drugih hemikalija u reku )

Rupska Reka ( konstantna promena vodostaja usled građevinskih radova blizu izvorišta iznad vodozahvata iz koga se pijućom vodom snabdeva na hiljade domaćinstva )

Vlasina ( izlivanje više hiljada litara mlečnih prerađevina direktno u reku )

Vučjanka ( nasilno isušivanje desnog kraka reke u gornjem toku )

Zbog ovih i mnogih drugih ekoloških katastrofa pred kojima se žmuri, savet za ekologiju DSS Leskovac izražava ozbiljnu zabrinutost.

Pitamo se kao savesni građani, žitelji juga Srbije a pre svega kao zabrinuti ljudi

Koje su posledice visoke koncentracije hemikalija u skoro svim našim rekama?

Kako je moguće da zaštićeni budu oni koji ugrožavaju sve… čak i one koji ih štite?

Zašto stručnjaci iz domena Ekologije, Biologije, Zaštite životne sredine ćute i ne prave nikakve analize, moguće i nemoguće scenarije koji bi doveli do nekakvog rešenja.

Ima li onog koji uzdignute glave sme da kaže da je zaposlen u ekološkoj inspekciji ili da je pripadnik komunalne policije pored ovoliko divljih deponija i zagađivača kojima niko ništa ne može.

Jesen polako stiže.Godišnje doba u kome biljne kulture za ishranu daju plodove. Pitate li se kad prođete pijacom ili roštiljijadom, kakvom je vodom poslednjih meseci zalivano leskovačko voće i povrće i u kom je stanju zemljište koje je ta voda natapala?

(Kraj)


Podeli:
Označen sa
 1. Dobro dali ste saopstenje a sto niste napisali ko su zagadjivaci

  • Stari Leskovčanin 30. avgusta 2017., 2:08 pm

   Ekoloske i razne druge inspekcije koje gule stolice po osmospratnici i piju kafe po kancelarijama!!! Oni su zagadjivaci!!!

 2. komunalna policija odavno ne radi ono sto treba, oni misle da je njihov posao da jure prodavce van pijaca i to je, a ostatak posla, za koj ustvari i postoje je apsolutno nebitan. A da bi se ovo ispravilo oni su kljucna karika u tom lancu odrzavanja komunalnog reda…

  • Kako pisete nasto o cemu pojma nemate. Ajde nadjite jedan clan zakona ili odluke gde komunalna policija to radi? To rade republucke inspekcije,lokalni organinenaju tu nikakva ovlascenja.

   • Stari Leskovčanin 30. avgusta 2017., 2:13 pm

    Komunalna policija u obavljanju poslova sarađuje sa gradskim inspekcijskim službama, u skladu sa ovim zakonom i zakonima i propisima grada kojima se uređuje obavljanje inspekcijskih poslova.

    Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata naročito: međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne policije i gradskih inspekcijskih službi.

    Oblike i način ostvarivanja saradnje komunalne policije i gradskih inspekcijskih službi bliže propisuje skupština grada. Ovo je clan 7 osnovnih odredbi zakona o komunalnoj policiji!!
    Mladenka procitaj bolje!!!

    • Izvinite ali opet nigde ne procitah…dajte mi clan gde pise da komunalna policija kaznjava zagadjivace reka? Vi mesate babe i zabe. Za reke su nadlezni republicki organi. kakve veze ima clan 7? Gde ste videli kaznjavanje? Iz prilozenog vidim da ste“ pravnik u pokusaju“ali za tumacenje zakona i odluka vam ipak treba fakultet,lose vam ide. Pokusajte sa medicinom,mozda cete se snaci. Pozdrav.

     • Stari Leskovčanin 31. avgusta 2017., 10:14 am

      Niste ni u komentaru niti u tekstu procitali da ,,komunalna policija kaznjava,, ne vezujte se za nesto cega u tekstovima i komentarima nema. Zakon je veoma jasan i ne moze se tumaciti pogresno. Dakle . . . Divlje deponije duz reka o kojima niko ne vodi racuna, saradnja komunalne policije i lokalnih inspekcija na nultom nivou, koordinacija takodje, vecito ogradjivanje nadleznoscu i privatnim tumacenjem zakona. ,,Pravnik u pokusaju,, prava akademska terminologija s Vase strane svaka cast. Sto se medicine tice . . . ne hvala . . . dovoljno su je degradirali ovi novi doktori nauka unapredjeni u merace pritiska.

 3. Komunalci da se pozabave divljim deponijama i onima koji zruju decu a ne da jure nesrećne ljude koji se bore za golu egzistenciju. Sramota!!!

 4. DSS postoji u Leskovcu? 30. avgusta 2017., 2:49 pm

  …i jos ima savet za ekologiju DSS Leskovac. AU!Pa sto sve pobrojano niste uradili dok ste bili vlast u Leskovcu. Bili ste neobavesteni? Vi se pitate. Gospode boze gde li vi zivite?

  • i vi ste izgleda neobavesteni!

  • Koliko se iz teksta vidi, ako je neko pazljivo citao, pobrojane ,, nesrece ,, su nas ekosistem zadesile u poslednjih godinu dana. Apsolutno argumentovano i vidljivo golim okom. DSS je mozda mogla vise dok je bila u vlasti ali sigurno u vreme DSS nije bilo divljanja, enormnih zagadjenja, isusivanja izvorista zarad sitnosopstvenickih interesa povlascenih. Dakle problem je mnogo veci od puke politicke prepirke i oslobadjanja od odgovornosti. Tek cemo mi plakati za ovim blagom koje imamo a kao da ga nemamo!!!

 5. Bravo DSS!!! Tek cemo mi plakati za ovim blagom koje imamo a kao da ga nemamo!!!

Comments are closed.