800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog

I elita zaboravila prvog srpskog kralja

I elita zaboravila prvog srpskog kralja
Podeli:

Ove godine Srbija obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. Srbi su verovatno jedini narod koji je u kolektivnom sećanju potisnuo prvokrunisanog vladara što se ogleda u tome što ne postoji nijedan spomenik, niti dostojno spomen – obeležje u Srbiji.

Možda kraljevina u srpskom narodu nije zaboravljena, ali prvi kralj jeste. Godina jubileja 2017. –  u kojoj je trebalo da se obeleži 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog prošla je bez ikakvog pomena o ovom značajnom događaju. Nažalost, po ko zna koji put se pokazalo da elita, koja bi trebala da brine o nacionalnom identitetu i vrednostima ne postoji.

Institucija koja će na sebi primeren način obeležiti ovaj događaj jeste Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

U tu čast će se u sredu 25. 10. 2017. – te godine sa početkom u 11 sati u svečanoj sali SANU organizovati tribina pod nazivom „800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog“.

Uvodnu reč na ovoj tribini daće akademik Ljubomir Maksimović, potpredsednik SANU, a svoje učešće su potvrdili dr Srđan Pirivatrić („Put do kraljevskog venca. Kriza vizantijskog sveta i postanak srpskog kraljevstva“), prof. dr Smilja Marjanović – Dušanić („Srpski uspon na kraljevstvo: tumačenja i značenja ceremonije krunisanja“), docent dr Nebojša Porčić ( „Srpski uspon na kraljevstvo: diplomatske i diplomatičke implikacije“), prof. dr Zoran Mirković („Pravni poredak u srpskom kraljevstvu: od običajnog prava do vizantijskih pravnih zbornika“), docent dr Nina Kršljanin („Žička povelja Stefana Prvovenčanog“) i prof. dr Dragan Vojvodić („Slika o srpkom kralju i njegovo dostojanstvo u umetnosti i književnosti XIII stoleća“).

Stefan Nemanjić (1166 – 1227), poznat i kao Stefan Prvovenčani, bio je srpski srednjevekovni vladar iz loze Nemanjića.

Počeo je da vlada kao veliki župan, a 1217. – te godine krunisan je za kralja čime je Rašku podigao na status kraljevine, a on nazvan Prvovenčani.

Bio je bio drugi sin velikog župana Stefana Nemanje (Simeona Mirotičivog), mlađi brat Vukana Nemanjića, a stariji brat Rastka Nemanjića koji je po zamonašenju dobio ime Sava.

Stefan Nemanjić je bio oženjen Anom Dandolom do 1217. – te godine, a nakon toga se ženi Evdokijom Anđel. Imao je 5 sinova: Stefana Uroša I, Stefana Vladislava, Stefana Radoslava, Predislava (Sveti Sava II) i Komnina Nemanjića.

Kralj Stefan Prvovenčani umro je septembra 1228. godine. Arhiepiskop Sava ga je zamonašio pred smrt i dao mu ime Simon. Tom prilikom je preneta kraljevska vlast na njegovog sina Radoslava. Prvo je bio sahranjen u manastiru Studenici, a posle toga u svojoj zadužbini, manastiru Žiči.

Njegove mošti su prenošene petnaestak puta, od toga tri puta u vreme Karađorđa: prvo u vreme Kočine krajine, zatim u proleće 1806, kad je Studenica bila popaljena i privremeno napuštena, a mošti smeštene u manastir Vraćevšnicu. Treći prenos bio je pred sam kraj ustanka 1813. godine, kada su mošti sklonjene u manastir Fenek. Od 1839. godine mošti počivaju u manastiru Studenici, sa izuzetkom Prvog svetskog rata, kada su bile prenete u Peć i potom u manastir Ostrog.

Stefan Prvovenčani je podigao manastir Žiču, a takođe je napisaoŽitije Svetog Simeona“, to jest, biografiju svog oca Stefana Nemanje i čuda duše Svetog Simeona posle smrti tela.

 

Master istoričar Milan Ž. Trajković

 


Podeli:
 1. Hvala redakciji sto nas uci o istorijskim vaznim dogadjajima za Srbiju.Upravo je Tom Henks porucio Amerikancima,,ako vas sadasnjost zabrinjava ucite istoriju,u njoj sve pise,,Poslednji je trenutak da i mi pocnemo da ucimo svoju istoriju.U nasoj istoriji sve pise.Prvi Svetski rat,Jugoslavija izmedju dva rata i Ju.posle 1945,dace nam odgovore na brojna pitanja.Dace nam odgovore da budemo svoj na svome.
  0  0
 2. Svaka cast momku na clanak!Dok SNS propagira nerad,nemoral,mito,korupciju,doknam smanjuju plate,penzije,dok mladi napustaju zemlju,mi zaboravljamo svoju istoriju!Zalosno za SNS,svaka cast jugmediji i istoricaru!
  0  0
  • propadamo zbog takvih kao sto si ti koji svaku temu odmah politizuju, odavno smo mi zaboravili na svoju proslost i istoriju nije to od juce ili od pre dve tri cetiri godine.
   0   0
   • Cisto sumnjam da propadamo zbog takvih sto sam ja!Propadamo zbog SNS-a!Dusu nam uzeli!I oni su ti koji su u sve pore života ubacili politiku.Jasno je meni da ti moraš sendvič da zaradiš u bot timu SNS-a…
    0    0
 3. opismenite se aman 23. oktobra 2017., 2:11 am

  Zitije Simeunovo napisao je sv. Sava, a ne Stefan prvovencani.
  0  0
 4. Hvala gospodinu Trajkoviću na ovom članku. Treba više ovakvih članaka, ne samo iz istorije.
  0  0
 5. Права елита 23. oktobra 2017., 11:21 am

  Није српска елита заборавила Стефана Првовенчаног, него су комунистичка власт од 1945. и њихови данашњи следбеници у медијима, потиснули све информције о Немањићима !! Међутим народ се буди, и након 800 година Немањићи су поново са српским народом !!
  0  0
  • Komentar koji si ostavio/la jasno govori da ti ne možeš sebe da svrstaš u pravu elitu!Zašto nisi uradio/la nešto povodom 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog??
   0   0
 6. Umesto sto omladina GrO Leskovac o trosku gradjana Leskovca putuje u Rusiju kako bi se slikali sa Korejancima mogli su da na neki način obeleže ovaj znameniti dogadjaj iz naše istorije!Ali njihovi istoričari rade sve sto nema veze sa funkcijom istoričara!
  0  0
 7. Koliko su smesni ovi ljudi sto ostavljaju komentare i neke poruke koje ostavljaju.Tvrdim da niko od njih kao ni 99% gradjana nije znalo da je ove godine 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.Ajde njima covek da oprosti,ali gde su radnici u kulturi,radnici nuzeja,arhiva,biblioteke,istoričari…to samo pokazuje da svi oni rade samo da bi primili platu,ništa vise!Svaka cast gospodinu Trajkoviću na ovakvom članku,samo nastavite da edukujete narod.
  0  0
  • 800 godina autokefalnosti SPC 25. oktobra 2017., 1:34 am

   Za 2 godine tj 2019. će biti 800 godina od dobijanja autokefalnosti za Srpsku pravolsvanu crkvu , a 2020. će biti proslava 800 godina od kada je Stefan Prvovenčani dobio krunu od carigradskog Patrijarha !!
   0   0
   • A za godinu dana tj 2018 ce biti 10 godina od osnivanja SNS-a,a 2023 ce biti proslava 15 godina kako nemamo hleba da jedemo.🙂
    0    0

Comments are closed.