800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog

I elita zaboravila prvog srpskog kralja

I elita zaboravila prvog srpskog kralja
Podeli:

Ove godine Srbija obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. Srbi su verovatno jedini narod koji je u kolektivnom sećanju potisnuo prvokrunisanog vladara što se ogleda u tome što ne postoji nijedan spomenik, niti dostojno spomen – obeležje u Srbiji.

Možda kraljevina u srpskom narodu nije zaboravljena, ali prvi kralj jeste. Godina jubileja 2017. –  u kojoj je trebalo da se obeleži 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog prošla je bez ikakvog pomena o ovom značajnom događaju. Nažalost, po ko zna koji put se pokazalo da elita, koja bi trebala da brine o nacionalnom identitetu i vrednostima ne postoji.

Institucija koja će na sebi primeren način obeležiti ovaj događaj jeste Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

U tu čast će se u sredu 25. 10. 2017. – te godine sa početkom u 11 sati u svečanoj sali SANU organizovati tribina pod nazivom „800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog“.

Uvodnu reč na ovoj tribini daće akademik Ljubomir Maksimović, potpredsednik SANU, a svoje učešće su potvrdili dr Srđan Pirivatrić („Put do kraljevskog venca. Kriza vizantijskog sveta i postanak srpskog kraljevstva“), prof. dr Smilja Marjanović – Dušanić („Srpski uspon na kraljevstvo: tumačenja i značenja ceremonije krunisanja“), docent dr Nebojša Porčić ( „Srpski uspon na kraljevstvo: diplomatske i diplomatičke implikacije“), prof. dr Zoran Mirković („Pravni poredak u srpskom kraljevstvu: od običajnog prava do vizantijskih pravnih zbornika“), docent dr Nina Kršljanin („Žička povelja Stefana Prvovenčanog“) i prof. dr Dragan Vojvodić („Slika o srpkom kralju i njegovo dostojanstvo u umetnosti i književnosti XIII stoleća“).

Stefan Nemanjić (1166 – 1227), poznat i kao Stefan Prvovenčani, bio je srpski srednjevekovni vladar iz loze Nemanjića.

Počeo je da vlada kao veliki župan, a 1217. – te godine krunisan je za kralja čime je Rašku podigao na status kraljevine, a on nazvan Prvovenčani.

Bio je bio drugi sin velikog župana Stefana Nemanje (Simeona Mirotičivog), mlađi brat Vukana Nemanjića, a stariji brat Rastka Nemanjića koji je po zamonašenju dobio ime Sava.

Stefan Nemanjić je bio oženjen Anom Dandolom do 1217. – te godine, a nakon toga se ženi Evdokijom Anđel. Imao je 5 sinova: Stefana Uroša I, Stefana Vladislava, Stefana Radoslava, Predislava (Sveti Sava II) i Komnina Nemanjića.

Kralj Stefan Prvovenčani umro je septembra 1228. godine. Arhiepiskop Sava ga je zamonašio pred smrt i dao mu ime Simon. Tom prilikom je preneta kraljevska vlast na njegovog sina Radoslava. Prvo je bio sahranjen u manastiru Studenici, a posle toga u svojoj zadužbini, manastiru Žiči.

Njegove mošti su prenošene petnaestak puta, od toga tri puta u vreme Karađorđa: prvo u vreme Kočine krajine, zatim u proleće 1806, kad je Studenica bila popaljena i privremeno napuštena, a mošti smeštene u manastir Vraćevšnicu. Treći prenos bio je pred sam kraj ustanka 1813. godine, kada su mošti sklonjene u manastir Fenek. Od 1839. godine mošti počivaju u manastiru Studenici, sa izuzetkom Prvog svetskog rata, kada su bile prenete u Peć i potom u manastir Ostrog.

Stefan Prvovenčani je podigao manastir Žiču, a takođe je napisaoŽitije Svetog Simeona“, to jest, biografiju svog oca Stefana Nemanje i čuda duše Svetog Simeona posle smrti tela.

 

Master istoričar Milan Ž. Trajković

 


Podeli:
 1. Hvala redakciji sto nas uci o istorijskim vaznim dogadjajima za Srbiju.Upravo je Tom Henks porucio Amerikancima,,ako vas sadasnjost zabrinjava ucite istoriju,u njoj sve pise,,Poslednji je trenutak da i mi pocnemo da ucimo svoju istoriju.U nasoj istoriji sve pise.Prvi Svetski rat,Jugoslavija izmedju dva rata i Ju.posle 1945,dace nam odgovore na brojna pitanja.Dace nam odgovore da budemo svoj na svome.

 2. Svaka cast momku na clanak!Dok SNS propagira nerad,nemoral,mito,korupciju,doknam smanjuju plate,penzije,dok mladi napustaju zemlju,mi zaboravljamo svoju istoriju!Zalosno za SNS,svaka cast jugmediji i istoricaru!

  • propadamo zbog takvih kao sto si ti koji svaku temu odmah politizuju, odavno smo mi zaboravili na svoju proslost i istoriju nije to od juce ili od pre dve tri cetiri godine.

   • Cisto sumnjam da propadamo zbog takvih sto sam ja!Propadamo zbog SNS-a!Dusu nam uzeli!I oni su ti koji su u sve pore života ubacili politiku.Jasno je meni da ti moraš sendvič da zaradiš u bot timu SNS-a…

 3. opismenite se aman 23. oktobra 2017., 2:11 am

  Zitije Simeunovo napisao je sv. Sava, a ne Stefan prvovencani.

 4. Hvala gospodinu Trajkoviću na ovom članku. Treba više ovakvih članaka, ne samo iz istorije.

 5. Права елита 23. oktobra 2017., 11:21 am

  Није српска елита заборавила Стефана Првовенчаног, него су комунистичка власт од 1945. и њихови данашњи следбеници у медијима, потиснули све информције о Немањићима !! Међутим народ се буди, и након 800 година Немањићи су поново са српским народом !!

  • Komentar koji si ostavio/la jasno govori da ti ne možeš sebe da svrstaš u pravu elitu!Zašto nisi uradio/la nešto povodom 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog??

 6. Umesto sto omladina GrO Leskovac o trosku gradjana Leskovca putuje u Rusiju kako bi se slikali sa Korejancima mogli su da na neki način obeleže ovaj znameniti dogadjaj iz naše istorije!Ali njihovi istoričari rade sve sto nema veze sa funkcijom istoričara!

 7. Koliko su smesni ovi ljudi sto ostavljaju komentare i neke poruke koje ostavljaju.Tvrdim da niko od njih kao ni 99% gradjana nije znalo da je ove godine 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.Ajde njima covek da oprosti,ali gde su radnici u kulturi,radnici nuzeja,arhiva,biblioteke,istoričari…to samo pokazuje da svi oni rade samo da bi primili platu,ništa vise!Svaka cast gospodinu Trajkoviću na ovakvom članku,samo nastavite da edukujete narod.

  • 800 godina autokefalnosti SPC 25. oktobra 2017., 1:34 am

   Za 2 godine tj 2019. će biti 800 godina od dobijanja autokefalnosti za Srpsku pravolsvanu crkvu , a 2020. će biti proslava 800 godina od kada je Stefan Prvovenčani dobio krunu od carigradskog Patrijarha !!

   • A za godinu dana tj 2018 ce biti 10 godina od osnivanja SNS-a,a 2023 ce biti proslava 15 godina kako nemamo hleba da jedemo.🙂

Comments are closed.