NARODNO POZORIŠTE PIROT

Gde god se pojave osvajaju nagrade

Iako sa malim glumačkim ansamblom članovi ansamlba godinama niže uspehe na brojnim festivalima

PIROT – Predstava “Mali princ“ pirotskog Narodnoog pozorišta na Festivalu ‘’Mali Joakim’’ koji je održan u Kraljevu  proglašena je najboljom predstavom u celini. Ovom Pozorištu pripale su još četiri nagrade. Priznanje za najbolju režiju dobio je David Alić, a  za najbolji kostim Milica Grbić Komazec.

Nagrade su dobile i glumice Marta Keler  za ulogu lisice i Kristina Tomić, dobitnica specijalne nagrade za istaknut glumački doživlja za ulogu Malog princa. Ovo je još jedno priznanje Pozorištu koje je u oktobru obeležilo 72 godine rada i postojanja.

pozoriste_pirot_3

Naš uspeh je tim pre veči jer je naše Pozorište već decenijama najmanje pozorište u Srbiji. U ovom trenutku imamo samo sedmoro glumaca. Imamo potrebe za najmanje još pet glumaca kako bi mogli da funkcionišemo kao profesionalno pozorište. Osim glumaca, ugrožen je i tehnički sektor. Nemamo majstora svetla, stolarska i bravarska radionica je bez radnika, naš krojač radi na odredjeno vreme„,  kaže za Jugmedia direktor Narodnog pozorišta Pirot Gradimir Filipović.

Prema njegovim rečima, poslednjih 15 godina nije bilo zapošljavanja novih radnika u ovom teatru.

Četiri premijere godišnj

Za rad dobijamo pare iz budžeta a 2,5 miliona dinara je za produkciju. Dovoljan da se uradi jedna ozbiljnija predstava u nekom beogradskom pozorištu a mi od tih para uradimo četiri premijere godišnje. Opstajemo uz maksimalnu organizaciju jer jedan čovek radi više poslova i uz štednju a to se ponekad odrazi na kvalitet predstava. Imamo i prostorne probleme. Sala je univerzalna i u startu je bila namenjena pozorištu. U njoj je sada i bioskop i to stvara probleme u radu oko uskladjivanja termina“, kaže Filipović.

Nama se nude školovani glumci ali ne možemo da ih zaposlimo već angažujemo po predstavi. Da problem bude još veći, pošto nema zapošljavanja, nama su u tom periodu četiri radnika (glumci i tehnički sektor) otišla u penziju a na njihova mesta nisu primljeni novi iako postoje potrebe. Podnosili smo zahtev našem osnivaču i ukazivali na potrebe za novim radnicima, ali Komisija Ministarstva koja za 2,5 godine nama to nije odobrila. Pošto nema zapošljavanja mi imamo ukupno 17 radnika, računajući glumce, tehnički sektor i administraciju. Ostajemo bez suflera a u martu iduće godine i bez stolara, šefa tehnike i garderobera. Prosek zaposlenih u pozorištima Srbije izvan glavog grada je od 45 do 50 a mi imamo 17 radnika i nekoliko honorarnih saradnika„, obajšnajva direktor Filipović.

Ove poslednje nagrade su samo deo u nizu priznanja ovom pozorištu.

pozoriste_mali-princ

Miniluh godina je ovo Pozorište na brojnim festivalima osvajalo brojne nagrade. Na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “ Joakim Vujić“ 2013. godine održanom u Lazarevcu predstavom “ Mali Geza“ su bili pobednici festivala. Za ulogu Malog Geze nagradu je dobio glumac Aleksandar Radulović a reditelj Stevan Bodroža je dobio nagradu za najbolju režiju. Na istom Festivalu u takozvanom “OFF programu“ predstava istog pozorišta “Pola pola“ je takodje proglašena najboljom predstavom. Na 50. Festivalu “Joakim Vujić“ u Leskovcu 2014. godine sa predstavom “Žabar“ dobili su nagradu stručnog zirija za kolektivnu glumačku igru a Damjan Kecojević je dobio nagradu za scenski pokret.

Divan je osećaj dobiti nagradu jer je ovo moja prva glavna uloga. Zahvalna sam reditelju Aliću i ovom divnom ansamblu. Da nije bilo njih ne bi ni bilo ovih nagrada. Dobiti nagradu za istinit glumački doživlja to jeste za nas glumce najveća satisfaklcija„, kaže mlada glumica Kristina Tomić koja je tumačila lik Malog princa.

Glumica Marta Keler kaže da je ovo njena prva nagrada u Pozorištu koja je satiskacija za budući rad.

Zahvaljujem se mladom reditelju kome je ovo prva profesionalna režija i prva nagrada odmah posle diplomiranja. Srce mi je puno zbog svih ovih nagrada. Lep je osećaj i potvrda da ono što radite vredi. U ovom pozorištu sam deset godina„,  kaže Marta, koja je igrala lisicu u predstavi “Mali princ“.

Direktor Pozorišta Gradimir Filipović dodaje  da je ovo lepa  vest ne samo za Pozorište, već i za  grad i sve koji vole Pozorište.

pozoriste_pirot

Mi smo apsolutni pobednici ovog Festivala. Veliki je uspeh proći selekciju i naći se u programu Malog Joakima. Prethodnih osam godina dečje predstave su bile deo velikog Fetsivala Joakim Vujić a od ove godione “Mali Joakim“ je samostalni festival. Nama se posrećilo da budemo pobednici ovog prvog festivala. Trudili smo se da opravdamo poverenje“.

Predstava “Mali princ“ je  radjena po tekstu francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija, u režiji mladog reditelja iz Pirota Davida Alića koji je radio i scenografiju. Alić je nedavno diplomirao režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ovo je njegova prva režija u pirotskom Pozorištu i prva njegova nagrada.

U obrazloženju stručnog žirija za sve nagrade koje smo dobili je reč – istinitost. Uspeli smo da istinitost unesemo u ovu priču a žiri je rekao da je predstava  kompaktna i tačna.  Suštinski ovo je predstava za odrasle, koja šalje jasnu poruku da čovek samo srcem dobro vidi Svakom društvu je potreban jedan Mali princ koji će biti opomena, kao zvezda vodilja, kao nada za dobrotu, a svako društvo počiva na deci„, kaže reditelj David Alić.

Zoran Panić

Foto: Andrej Jovanović i Zoran Panić