Glumci amateri 120 godina igraju na dva jezika i dijalektu

Glumci amateri 120 godina igraju na dva jezika i dijalektu
Podeli:

PIROT – Amatersko pozoriste “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada sa tradicijom dužom od 120 godina igra predstave na srpskom i bugarskom jeziku, ali i na lokalnom dijalektu. Pojedini glumci proveli su njemu nekoliko decenija, drugi nastavljaju tradiciju svojih predaka.

Ansambl “Hrista Boteva” su širom Srbije i Bugarske osvajali nagrade na mnogim festivalima amaterskih pozorišta u zemlji i susednoj Bugarskoj.

U Pozorištu koje je osnovano daleke 1888. godine, nema glumaca koji se profesionalno bave glumom, već su u ansamblu glumci amateri. Igraju penzioneri, apotekar, poreski službenik, novinar, radio tehničar, studenti, domaćice…

Pored igranja na srpskom i bugarskom jeziku i lokalnom dijalektu, specifičnost ovog Pozorišta je i što su na repertoaru uglavnom dela lokalnih autora iz Dimitrovgrada i Pirota.

“Sve predstave radimo isključivo domaćim snagama, bez angažovanje saradnike sa strane. U ansamblu ima članova sa stažom od preko 30 godina i stalno se podmlađuje novim snagama iz Dečje i Omladinske scene. Od stalno zaposlenih u Pozorištu, čije se prostorije nalaze pri Centru za kulturu, su rukovodilac pozorišta i dekorater”, priča glumac Delča Gigov, rukovodilac “Hrista Boteva”.

Delča se materskom glumom u ovom pozorištu bavi 30 godina i iza  njega je više od 40 premijera i brojne uloge. Pored glume, režirao je jednu predstavu za odrasle i pet predstava za decu.

“Penzionerka Nikolinka Rančev (65) ima glumački staž od skoro 30 godina. Igrala je u mnogim  predstavama i dobijala nagrade na festivalima u Srbiji i Bugarskoj.

“Volim Pozorište i kad jednom stanete na pozornicu teško je otići sa nje. Ne znam tačan broj predstava u kojima sam igrala, ali igrala sam u sva tri komada Srbislava Minkovića. Dobijala sam nagrade na smotrama u Srbiji a prošle godine sam u Bugarskoj, na Medjunarodnom festivalu satire i humora, dobila prvu nagradu za žensku epizodnu ulogu u komadu “Neće Tasa da glasa”, nabraja Nikolinka.

I novinarka RTV “Caribrod” iz Dimitrovgarda Sonja Stanulov se bavi glumom i iza sebe ima 11 godina staža na daskama koje život znače, doduše amaterske.

“Nastavljam tradiciju mog dede Istatka Stanulova koji je u ovom pozorištu proveo skoro 50 godina. Najvažnije za glumca amatera je aplauz publike na kraju predstave. Nema veće nagrade od toga. Ljubav pema pozorištu je nešto što me ispunjava”, priča Sonja.

(Kraj)

 


Podeli: